Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
В ІПДО готують проектних менеджерів

«Проект» – мабуть, одне з найуживаніших слів у сучасному світі. А реалізувати успішний проект – це, може, певною мірою й мистецтво, але більшою – наука, якої навчають і у Львівській політехніці, на кафедрі технологій управління (ІПДО). Фах проектного менеджера нині в топ-десятці найзатребуваніших у світі.

У кожній сфері діяльності

Першими проектними менеджерами (далі PM-и, від Project Manager) традиційно вважають будівничих, адже їм треба було подбати про відповідні ресурси, організувати роботу і т. ін. Але нині проектне управління стосується чи не кожної сфери людської діяльності: соціальної, інформаційної, економічної, фінансової тощо. Як наукова галузь проектний менеджмент сформувався у ХХ ст. в США. Якщо американська та європейська філософії управління – більш практичні, акцентують на стандартних підходах до проектів, то східна, зокрема японська, – орієнтована на інновації.

В Україні основними центрами підготовки PM-ів є Київ, Харків, Одеса, Миколаїв, Херсон і Львів. Тут спеціальність «Управління проектами» (а тепер, відповідно до нового Переліку галузей знань і спеціальностей, – спеціалізація) спершу ліцензували в Академії держуправління при Президентові України (регіональний інститут у Брюховичах), потім у Львівських університетах БЖД й Аграрному. З 2009-го програму магістерської підготовки PM-ів започаткували в Політехніці.

Успіхи студентів – найкраща реклама

– Нині позиції Львівської політехніки серед місцевих вишів найміцніші та визнані в Україні. Багато в чому завдяки нашим студентам: представники вже першого випуску були призерами ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з управління проектами (Андрій Поздєєв, Уляна Кіт, Марія Льода), переможцями Всеукраїнського конкурсу наукових робіт з проектного менеджменту (тепер вже випускниця Галина Янівська). Студенти за підтримки викладачів беруть участь у конференціях, конкурсах проектів (серед переможців Галина Янівська, Наталія Павлишин). Успіхи студентів на всеукраїнському рівні є найкращою рекламою нашої спеціальності: якщо перші два роки набір був дещо нижчий від ліцензійного обсягу підготовки фахівців, то тепер ми заповнили всі місця і на стаціонар, і на заочну форму, започатковану минулого року. Географія вступників широка: крім випускників львівських вишів, є студенти з таких міст, як Київ, Дніпропетровськ, Ужгород, Івано-Франківськ. Все це засвідчує, що спеціальність «Управління проектами» користується популярністю на ринку освітніх послуг України, – каже завідувач кафедри ТУ професор Роман Фещур (на світлині).

Політехніка орієнтована на підготовку PM-ів насамперед для виробництва, бізнесу: йдеться про проекти розвитку підприємств, запровадження інновацій у різних сферах їх діяльності. Це «реальні проекти для реальних об’єктів», відповідні до потреб бізнесу та соціуму, стосуються, наприклад, проблем започаткування підприємницької діяльності, енергозбереження, соціальної адаптації молоді, вимушених переселенців. Вкінці грудня політехніки презентуватимуть свої напрацювання на Ярмарку проектів у Львівській міськраді. Політехніка входить до Української асоціації управління проектами (національне відділення Міжнародної асоціації IPMA), яку очолює професор Сергій Бушуєв із КНУБА. У планах кафедри УТ – започаткувати програми подвійних дипломів із польськими партнерами.

Інструментарій успішності

Студентка ІПДО Марта Караман вирішила доповнити свою першу, економічну, освіту і вже ось-ось матиме диплом PM-a. Вона каже:

– Важливий кожен предмет, адже управлінець має бути всебічно розвинений: організований, комунікабельний і вміти працювати з людьми, фінансами, в різних умовах. Мені сподобалось, що під час навчання наші викладачі використовували різні способи подачі матеріалу: і рольові ігри, і цікаві проекти, і штучні конфліктні ситуації, в яких ти міг виявити свої можливості та приховані таланти. Корисною для мене була поїздка на олімпіаду до Києва, на конкурс проектів у Чернівці та на практику в Ряшів.

На управління проектами вступають не лише економісти, а й технарі, ІТівці, гуманітарії, нерідко юристи. Зазвичай вони професійно самореалізовані, однак потребують додаткових менеджерських знань. Такі вмотивовані студенти спонукають викладача завжди «бути в тонусі».

– Ми даємо студентам управлінські інструменти, а від них отримуємо інформацію про застосування цих методів на практиці, у різних галузях діяльності. Можемо похвалитись успішними випускниками, які використовують здобуті знання і навички: це Ірина Маковецька, Роман Дунаєвський, Олександр Шенгера, Роман Польовий, менеджер проектів у Львівському ІТ-кластері, Іван Коржов із ЛМР, Олена Мамрега й Ірина Бедикайло з Рівного та Ольга Шатирко з Івано-Франківська, залучені до міжнародних проектів, – розповідає старший викладач кафедри ТУ Тетяна Лебідь.

Проект вважають успішним, якщо його цілі досягнуті, а замовник задоволений. Для цього, за словами Романа Фещура, потрібно опанувати принаймні 5 складових: крім базису – менеджерських знань, фінансову складову, вміння оптимізувати ризики, знання відповідного ПЗ (пакет Project Management, його аналоги) та нормативно-правового поля, міжнародного й національного, в якому здійснюють кожну проектну діяльність.