Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
різдвяний фестиваль

Незважаючи на різдвяні канікули, студентам і викладачам Політехніки удома не сиділось – камерний оркестр «Поліфонія» встиг на початку січня з’їздити до Харкова, де на IV Міжнародному фестивалі-конкурсі інструментального мистецтва дітей та молоді «Чарівний камертон» здобув І місце, а народний камерний вокальний ансамбль «Аколада» й народний чоловічий хор «Орфей» традиційно взяли участь у «Великій коляді».

Фестиваль-конкурс «Чарівний камертон», засновником якого є Палац студентів НТУ «ХПІ», проходив під патронатом ректора харківського університету. Його метою є популяризація дитячої та молодіжної творчості, активізація творчого потенціалу молодих, обмін та зміцнення контактів між студентами вишів різних держав. Політехніки брали участь у цьому заході вперше і – відразу успішно. Перше місце у старшій віковій категорії у номінації «оркестри» дало змогу «Поліфонії» виступити у гала-концерті, а також отримати нагороди – статуетку й грамоту. Колектив представив слухачам досить важку, але різноманітну програму – твори від бароко до ХХ ст., виступ солістки Катерини Гладій з твором Леонарда Коена Hallelujah. Останній номер – Карла Дженкінса Palladio колектив виконав разом із друзями з Харкова – камерним оркестром «Крещендо».

Залишається незмінною мета різдвяного фестивалю колядок та щедрівок «Велика коляда» – збагачення духовно-культурного рівня львів’ян та гостей міста, збереження духовної спадщини та християнської різдвяної традиції усіх куточків України. «Велика коляда» проходила у храмі Пресвятої Євхаристії з 7 до 24 січня, на ній виступили, як звично, хори, фольклорні та інструментальні колективи з різних міст України. Гостями здалека тут були колективи із Рівного і Полтави. Учасників цьогорічного фестивалю заохочували до виконання колядок, щедрівок, віншувань та інших різдвяних творів Бойківщини. Зокрема народний камерний вокальний ансамбль «Аколада» виконав дев’ять колядок, серед яких обов’язковими були «Сам Ісус сів вечеряти» та «Ци ви дома, господарю».

різдвяний фестиваль різдвяний фестиваль різдвяний фестиваль