Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Роман Ващук зустрівся зі студентами

19 лютого 2016 року Національний університет «Львівська політехніка» відвідав Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук. Канадського дипломата, який має українське походження, прийняв ректор Університету професор Юрій Бобало.

Відбулася відверта і корисна розмова, під час якої посол Роман Ващук запевнив свого співрозмовника у всебічній і активній підтримці України з боку Канади у конфлікті з Росією. Вони розглянули також низку питань, пов’язаних із поглибленням співробітництва між нашими країнами, зокрема в науково-освітній сфері. Власне, нинішній візит канадського посла до Львова пов’язаний із відкриттям у місті виставки «Освіта в Канаді».

В актовій залі головного корпусу Львівської політехніки відбулася зустріч канадського гостя зі студентами Університету. У своєму вступному слові Роман Ващук наголосив, що Україна належить до «природних союзників Канади», тут нині перебуває найбільша українська діаспора. Останнім часом у зв’язку з російською агресією значно посилилися контакти наших держав у різноманітних сферах, зокрема у військових стосунках. Так, нині на Яворівському полігоні перебувають канадські військовослужбовці, котрі спільно з українськими вояками проводять інтенсивний вишкіл. Торік Канада виділила на допомогу Україні понад 130 млн. канадських доларів.

Як відомо, нещодавно Роман Ващук разом з багатьма іноземними послами підтримав продовження подальших реформ в Україні. «Перше, що мають вчинити ваші політики, – наголосив він, – це зберегти порив і надію своїх співвітчизників, не розчаровувати людей. Безумовно, вони мають нині великий скарб: українські виборці розсудливо розпорядилися своїми голосами і на президентських, і на парламентських та місцевих виборах. І, за свідченням спостерігачів, це все робилося відкрито і чесно».

Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні відповів на низку запитань, які йому поставили львівські політехніки. Йшлося, зокрема, про його бачення боротьби з корупцією в Україні, встановлення можливого безвізового режиму між нашими країнами, про розв’язання проблеми сирійських біженців тощо. Зацікавилися студенти й тим, як у Канаді вирішують питання працевлаштування випускників університетів.

Запитали Романа Ващука й про те, як він став дипломатом. Виявилося, що трапилось це цілком випадково, бо до того він займався історією військових злочинців ІІ світової війни, вивчав мови. До речі, пан Роман справжній поліглот, оскільки вільно володіє сімома мовами. А в дипломатію потрапив, взявши участь в оголошеному конкурсі. З 1987 року розпочав працювати в Міністерстві закордонних справ Канади, згодом був співробітником посольства своєї країни в СРСР.

В Україні він уже вдруге, адже в 1994–1998 роках був радником канадського посольства в Києві. Згодом працював у Берліні у штаб-квартирі Оттави (Канада). Від серпня 2011 року – Надзвичайний і Повноважний Посол Канади у Сербії, Македонії та Чорногорії. А більше року тому став Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Києві.

На завершення зустрічі Роман Ващук запросив присутніх відвідати виставку «Освіта в Канаді», що відкривається 20 лютого у Львові. На ній можна отримати повну інформацію про сучасну систему освіти в Країні Кленового Листя, дізнаються про місцеві університети, коледжі та мовні школи, їхні традиції та концепції викладання.

зустріч Романа Ващука зі студентами зустріч Романа Ващука зі студентами зустріч Романа Ващука зі студентами