Прес-служба Національного університеті «Львівська політехніка»
Ігор Іванович Середюк

Сумна звістка прилетіла зі столиці Чехії Праги: там 10 лютого цього року відійшов у вічність видатний український архітектор, колишній декан архітектурного факультету Львівської політехніки і колишній ректор Львівського Інституту прикладного і декоративного мистецтва професор Ігор Іванович Середюк.

Перестало битися серце талановитого і чуйного педагога, блискучого зодчого, справжнього патріота України, мудрого керівника і надійного товариша, котрий стояв біля витоків львівської архітектурної школи. Для всіх, хто знав цю надзвичайно інтелігентну й скромну людину, смерть Ігоря Івановича відгукнулася невимовною гіркотою болю від невблаганної втрати.

Ігор Іванович Середюк народився 1929 року на Підляшші (нині територія сучасної Польщі). У 1946 році його родину переселили на територію тодішнього СРСР.

Після закінчення середньої школи він поступив учитися на архітектора до Львівського політехнічного інституту, який закінчив у 1953 році. Після успішного навчання в аспірантурі йому було присвоєно вчений ступінь кандидата архітектури.

Ігор Середюк належав до небагатьох фахівців, хто в той час мав змогу стажуватися у Франції, де вивчав передові методи проектування та архітектурної організації інтер’єрів. Наступним етапом його науково-педагогічної праці став Королівський Технічний університет у столиці Камбоджі місті Пном-Пень, де він упродовж кількох років викладав.

Надалі Ігор Середюк працював доцентом кафедри архітектурного проектування рідної Львівської політехніки, де читав лекційні курси, проводив заняття з курсового проектування, керував дипломними проектами, займався реальним проектуванням інтер’єрів нових гуртожитків та навчальних корпусів Альма-матер.

У 1971 році, коли постало питання відновлення архітектурного факультету у Львівському політехнічному інституті, Ігор Середюк став його першим деканом та одночасно завідувачем кафедри архітектурного проектування.

Надалі склалося так, що у 1977 році його призначили ректором Львівського Інституту прикладного і декоративного мистецтва (нині Академія мистецтв), де він працював до 1988 року. Опісля повернувся на посаду професора архітектури Львівської політехніки, на якій працював до 1999 року, коли вийшов на пенсію і виїхав до Чехії. Тут він продовжував займатися науковою діяльністю в галузі теорії архітектури, різних аспектів сприйняття архітектури тощо.

Перу Ігоря Івановича Середюка належать чимало наукових праць, зокрема монографії «Культура вашої квартири», «Сприйняття архітектурного середовища», «Міське середовище та оптимізація діяльності людини», численні публікації у вітчизняних і зарубіжних наукових виданнях.

Ректорат та профком працівників Національного університету «Львівська політехніка», а також колектив Інституту архітектури поділяють скорботу і висловлюють глибоке співчуття родині та близьким незабутнього Ігоря Івановича Середюка з приводу його передчасної кончини.