Ігор Зубач, ІНПП Львівської політехніки
Герб Львівської політехніки

В Інституті психології та права у рамках спеціальності «Судова експертиза» створено центр для підготовки фахівців-поліграфологів.

За оцінками спеціалістів потреба у фахівцях із використання поліграфів (детекторів брехні) зростає з геометричною прогресією. Так, за прогнозом Ізраїльського інституту вивчення психофізіологічних досліджень із застосуванням поліграфа Україна через кілька років увійде до трійки держав, у яких ринок їх використання зросте на 35–40%. Про це свідчить і кількість поліграфів, що закуповують різні структури для вирішення кадрових питань та питань безпеки. Про ефективність проведення досліджень із допомогою поліграфа свідчить і міжнародний досвід 70 держав світу, які використовують його в кримінальній процесуальній сфері, кадрових перевірках, сфері забезпечення безпеки бізнесу. Таких спеціалістів готують за визначеними стандартами у державних освітніх установах (наприклад, Японії) і силових відомствах (наприклад, Ізраїлю). Про серйозне ставлення до перевірок із застосуванням поліграфа в Україні свідчить те, що основною умовою прийняття на роботу до Антикорупційного бюро України є проходження перевірки на поліграфі. А отже, нам вкрай необхідні фахівці з його обслуговування.

З-поміж перших, хто звернув увагу на проблему підготовки кадрів, були фахівці психології (к.п.н. Т. Р. Морозова та ін.) і юристи (д.ю.н. О. І. Мотлях, І. П. Усіков та ін.), з яких саме й формується «професійне ядро» поліграфологів України. На жаль, у нас цей процес набув хаотичного характеру та відбувається у повному організаційно-правовому безладі. Так, згідно з Національним класифікатором професій в Україні «ДК 003:2010», що діє з 01.11.2010 року, під кодом КП 2144 у Додатку «А» додано професію «експерт-поліграфолог». І хоча підготовка поліграфологів в Україні ведеться ще з 1997 року (започаткувала її компанія з безпеки бізнесу «Альфа-щит» під керівництвом Ж. Ю. Половникової), однак на сьогодні й досі немає жодної методики роботи з поліграфом, яку прийняли б за основу, жодного стандарту підготовки фахівців такого профілю. Зазвичай така підготовка обмежується місячними курсами із видачею диплома або свідоцтва недержавного чи державного зразка. Низький рівень підготовки операторів поліграфа є приводом для недовіри до результатів досліджень, створює небажанні судові прецеденти.

Для підготовки таких фахівців керівництво Львівської політехніки вирішило створити потужний центр у рамках спеціальності «Судова експертиза» на базі магістратури в Інституті психології та права. Група активних представників різних кафедр на чолі із начальником кафедри кримінального процесу та права О. Гуміним провела ретельний аналіз можливостей відкриття такого напряму підготовки. Ми налагодили зв’язки із провідними школами підготовки поліграфологів в Україні («Альфа-щит», «УкрБюро ПФИБ» та ін.) та в Польщі (Краківській університет), Азербайджані, Казахстані, Білорусі, зокрема, з провідним поліграфологом, «батьком» білоруської поліграфології Володимиром Князевим, взяли участь у кількох міжнародних конференціях поліграфологів у Києві. Завдяки підготовчій роботі ми виробили стандарт сучасної підготовки експертів-поліграфологів за 1,5 року, напрацювали вимоги до вступників на цю спеціальність. На даний час придбано якісний поліграф «Лафает» (виробництво США).

Отож, наш Університет має всі потенційні можливості (організаційні, наукові та інші) закласти міцний фундамент розбудови Львівської школи сучасних фахівців з поліграфології.