Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Освітня програма (спеціалізація) «Інтернет речей»

Фахівці у галузі інтернету речей (Internet of Things або ІoT) – затребувані, адже це – один із трендів ІТ-індустрії, й у найближчі роки очікується значне зростання кількості розумних пристроїв. Тому наближення університетської освіти до практики тут дуже важливе – і нова програма це пропонує. Її розробили фахівці Львівського ІТ-кластера (серед яких і Політехніка), з орієнтацією на потреби ринку й курси провідних університетів світу, зазначив ініціатор програми Зеновій Верес із кафедри комп’ютеризованих систем автоматики (КСА) Політехніки й компанії SoftServe.

Серед особливостей програми: орієнтація на виконання проектів, залучення до навчального процесу ІТ-фахівців, практика в ІТ-компаніях і теми бакалаврських від них. У підготовці буде апаратна й програмна складові, адже IoT– це і фізика, і цифра, тобто і пристрої, і програмування. Різні мови програмування, розроблення мобільних додатків, тестування програм і пристроїв, хмарні технології, а водночас робота з мікроконтролерами, збір інформації з допомогою сенсорів, проектування електронних схем і т.д. – цього вчитимуть студентів. Виготовити продукт, однак, не досить, його треба вміти подати, тому буде й менеджмент в ІТ-галузі, захист інтелектуальної власності, робота в команді. Випускники програми IoT зможуть працювати програмістами, дизайнерами або розробниками користувацьких інтерфейсів, тестувальниками ПЗ і пристроїв, архітекторами ПЗ. «Якість програми гарантуємо», – каже Степан Веселовський, виконавчий директор ІТ-кластера.

Освітня програма (спеціалізація) «Інтернет речей» – у рамках спеціальності «Комп’ютерна інженерія». Передбачено 50 місць. Набір відбуватиметься на комерційній основі – навчання коштуватиме від 9,5 тис. грн. за рік. Але найкращі вступники мають шанс отримати стипендії від ІТ-кластера (3 стипендії) та окремо від ІТ-компаній, зазначив С. Веселовський. Більше – на http://www.iot-ua.com/.

Про актуальність програми говорили й заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, завідувач кафедри КСА Адріан Наконечний, директор ІКТА Микола Микийчук. А секретами успіху в галузі ділились львівська команда Smart Atoms, студенти Політехніки HardCode, ін.