Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Зустріч із Юліаном Чаплінським

Нещодавно студенти Інституту архітектури Львівської політехніки зустрілись із головним архітектором Львова, начальником управління архітектури департаменту містобудування Львівської міськради Юліаном Чаплінським. Хоча зустріч запланували аж на 17-ту, аудиторія була повнісінька. Захід відбувся у рамках проекту «Фасад» і, як сподіваються його ініціатори, він стане першою ластівкою циклу зустрічей із практиками у галузі архітектури та дизайну.

Гість розповів про актуальні для Львова проекти й ідеї. Це, до прикладу, бібліотека кампусу УКУ, ревалоризація «Фабрики повидла» (що має стати багатофункційним культурним центром). Йшлося і про ідеї перетворити трамвайне депо, що на перетині Вітовського, Героїв Майдану, Сахарова, в інтелектуальний хаб, а також часткове відновлення водойми на місці Пелчинського ставу (при вході до Парку культури на Вітовського), якого, відповідно до історичних матеріалів, вже після 1922-го не стало. Такий проект, за словами архітектора, задовольнив би «спрагу» Львова, якому бракує води, а також сприяв би ревіталізації довколишньої місцевості. Говорили і про співпрацю з іноземними фахівцями (з Голландії, Німеччини, Іспанії, Польщі). Спікер навів цікаві цифри: за 20 років кооперації Політехніки з Віденським технічним університетом до Австрії виїхало 40 студентів, які нині живуть і працюють там.

Як досвідчений архітектор-практик Ю. Чаплінський дав кілька корисних порад майбутнім колегам. Скажімо, проектуючи, звертати особливу увагу на техніко-економічні показники (а не думати, як часто буває, лише про фасади й декори), не забувати про внутрішній простір – інтер’єр, меблі, із обов’язковим врахуванням потреб людей з обмеженими можливостями.

На запитання студента ІАРХ про недоліки сучасної університетської підготовки архітекторів гість визначив три речі, яких, на його думку, не навчають майбутніх зодчих. Це вміння працювати у команді («якщо не навчитесь співпрацювати між собою, не зможете співпрацювати ні з замовниками, ні з інвесторами», відособленість і самозакоханість архітекторові не на користь), взаємодіяти з інженерами (без неї рішення проектанта часом просто втрачають сенс), а також системного підходу (вивчення історії місця перед проектуванням, мислення у масштабах не окремої ділянки, а кварталу, мікрорайону, міста). Спікер порадив студентам «багато вчитися, бо архітектура дуже стрімко змінюється» і наголосив, що «архітектор повинен мати свою думку і вміти переконувати інших, обґрунтовувати свою позицію».

Як розповіла Наталія Волошко, студентка першого курсу і член профбюро ІАРХ, задум проекту належить Христині Паньків, депутатові ЛМР. За словами Наталі, у планах – періодичні зустрічі з відомими фахівцями (українськими і, сподіваються, іноземними), які можуть поділитись зі студентами практичним досвідом, знаннями про новації й актуальні тенденції у світі архітектури.

Зустріч із Юліаном Чаплінським Зустріч із Юліаном Чаплінським