Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
реконструкція клумби Арнольда Рерінга

Днями науковці кафедри містобудування Національного університету «Львівська політехніка» презентували широкій громадськості унікальний проект реконструкції історичної клумби на проспекті Свободи у Львові між хрестом і фігурою Матінки Божої. Сюди пересадити великі рослини, підготували ґрунт і повністю реконструювали декоративно-квітковий партер.

На основі детальних історико-містобудівних досліджень, реставраційних креслень та архівних світлин клумбу відновили за первісним проектом, який 1903 року створив відомий ландшафтний архітектор, знаний «садівник Львова» Арнольд Рерінг. Загальна вартість реконструкції клумби, яку архітектори Львівської політехніки проводили спільно з управліннями охорони історичного середовища й екології та благоустрою Львівської міської ради, становить 280 тисяч гривень.

В Університеті з цієї нагоди відбувся міжнародний симпозіум «Арнольд Рерінг: мистецтво і природа в урбаністичному розвитку Львова», присвячений пошануванню його творчості. Під час відкриття присутніх привітали проректор Львівської політехніки Олег Давидчак, декан Інституту архітектури Юрій Диба та завідувачка кафедри містобудування Університету Галина Петришин, член Гільдії ландшафтних архітекторів України Тетяна Максим’юк. Учасниками симпозіуму були відомі науковці з Польщі, зокрема, директор Інституту ландшафтної архітектури Краківської політехніки Агата Захаріаш, завідувачка кафедри проектування ландшафту факультету формування середовища та рільництва Західнопоморського технологічного університету у Щецині Магдалена Жешотарска-Палка.

Учасники наукового зібрання говорили про творчу особистість Арнольда Рерінга, його неповторний авторський стиль у садово-парковому мистецтві, аналізували стан, збереження і розвиток зеленої мережі Львова. З біографічними даними та основними проектами видатного садівника Львова присутніх ознайомив краєзнавець Сергій Леонов.

Плідно працюючи упродовж тривалого часу – спочатку інспектором і директором міських садів, а згодом – головним садівничим міста, – він втілював бачення Львова як міста-саду. Ландшафтний архітектор опрацьовував і втілював у життя безліч проектів парків, центральних бульварів, скверів, приватних садів, наглядав за їхнім станом та доповнював малими архітектурними формами.

І не лише у Львові залишив сліди своєї творчості Арнольд Рерінг. Понад 200 садів і парків, спроектованих ним, прикрашали різні міста у Галичині, Польщі, Росії, прусській Сілезії, Угорщині.

Відтворений первісний декоративно-квітковий партер клумби – єдиний у місті, який, попри те, що безліч разів змінювався, зберіг загальний обрис та ідентичну огорожу з часів заснування. На клумбу висадили майже три з половиною тисячі квітів.

Виступаючи на симпозіумі, завідувачка кафедри містобудування Львівської політехніки Галина Петришин висловила сподівання, що невдовзі після реалізації цього пілотного проекту міська влада спроможеться на реконструкцію всього проспекту Свободи, відновлення його краси й повернення функції головного репрезентативного простору міста.

Після закінчення відбулося урочисте відкриття відреставрованої пам’ятної таблиці Арнольду Рерінгу у Стрийському парку, яку виготовили працівники кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Університету.

реконструкція клумби Арнольда Рерінга реконструкція клумби Арнольда Рерінга реконструкція клумби Арнольда Рерінга реконструкція клумби Арнольда Рерінга реконструкція клумби Арнольда Рерінга реконструкція клумби Арнольда Рерінга реконструкція клумби Арнольда Рерінга реконструкція клумби Арнольда Рерінга реконструкція клумби Арнольда Рерінга