Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Майстер-класи

Давня мрія доцента кафедри дизайну та основ архітектури Ігоря Юрченка організувати в Політехніці школу акварелі цієї весни отримала реалізацію: впродовж квітня у головному корпусі університету в ауд. 216 щоп’ятниці й суботи проходили теоретично-практичні зустрічі всіх охочих освоїти акварельну майстерність. У травні була вимушена перерва – поїздки викладача на фестивалі акварелістів до Італії й Албанії, але до кінця червня має ще відбутися кілька навчальних занять.

Майстер-класи для тих, хто прагне збагнути ази нелегкої, але дуже привабливої техніки акварелі, проходили в інформативно-пізнавальному ключі: у п’ятницю присутнім пропонували ознайомитися з теоретичними основами малювання аквареллю, її методикою, а в суботу можна було, прихопивши свої пензлі й фарби, попрактикуватися в перенесенні отриманих знань на папір. Слухачі дізналися спершу про простір формату, його структуру, особливості сприйняття, композиційний центр, про поняття ракурсу й перспективи, згодом – про особливості кольорової гами, моно- і поліхромію, важливу для аквареліста світлотональну передачу зображення. Лекційний виклад матеріалу доповнювався демонстраційним – Ігор Юрченко на прикладі власних робіт, створених раніше, показував і аналізував зображені на них архітектурні мотиви. Для презентацій він використовував етюдник і проектор. Останні заняття були суто демонстраційними.

Під час практичних, які тривали від двох до п’яти годин, кожен на основі кольорових ксерокопій під керівництвом Ігоря Юрченка робив рисунки власні, ідентичні запропонованим. Учасники майстер-класів вчилися гармонізувати кольори, змішувати фарби, працювати з маскувальною плівкою та іншими матеріалами. Інколи їм доводилося завершувати картину вдома, зокрема проробляти деталі.

Теоретичну частину майстер-класів з акварелі відвідувало до тридцяти осіб, на практичні, оскільки вони відбувалися у вихідний день, приходило втричі менше. Серед них були люди різного віку й підготовки – хтось вже мав досвід роботи з аквареллю, а дехто пробував мати з нею справу вперше. Учасниками майстер-класів стали в основному студенти й викладачі ІАРХ, випускники цього інституту. Хоч були й студенти з ЛНАМу та НЛТУ України. Багато учасників запропонували зробити такі майстер-класи постійним курсом, а також проводити пленери. Виокремилось кілька осіб, які хотіли б займатися аквареллю регулярно.

Ігор Юрченко після популяризації акварелі на фестивалях в Італії (у місті Фабріано був лідером української групи акварелістів, проводив майстер-класи) та Албанії (подорожував з етюдником містами Тірана, Поградєц, Ельбасан та ін. і був у складі журі) проведе майстер-клас у Коледжі мистецтв ім. А. Ерделі при Закарпатському художньому інституті. У планах – ще кілька акварельних занять у Політехніці, можливо, вже не у вихідні і з розбиттям теоретичних тем на підтеми.

Майстер-класи Майстер-класи Майстер-класи Майстер-класи