Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на конференції

На базі Київського національного авіаційного університету 26–27 травня проходила XVIII Міжнародна наукова конференція «Астрономічна школа молодих учених», в якій взяли участь і виступили студенти третього курсу ІГДГ Львівської політехніки.

Її організувала кафедра космічної геодезії Київського національного авіаційного університету за сприяння Української астрономічної асоціації. Ця Міжнародна астрономічна школа, яку щороку проводять в іншому місті, має на меті сприяти науковим дослідженням студентів та аспірантів у галузі природничо-математичних дисциплін: астрономії, космонавтиці, геодезії, а також поширювати ці знання, формувати у молоді науковий світогляд.

Учасники на пленарному засіданні і на секціях ділилися своїми напрацюваннями в галузі геодезії і космосу. Поруч із відомими астрономами України і світу у ній активну участь взяли молоді науковці і студенти. Останні виступали з доповідями на секції «Космічна геодезія». Від Львівської політехніки з доповіддю «Відновлення часового стану іоносфери за даними регулярних визначень показника ТЕС» виступив студент третього курсу кафедри вищої геодезії та астрономії ІГДГ Богдан Пересунько, а асистент кафедри Богдан Джуман презентував свою наукову роботу.

– Дослідження і доповідь ми готували спільно: студенти Анастасія Недогонова, Сергій Крамаренко, я та наші наукові керівники – доцент Любов Янків-Вітковська і Богдан Джуман, – розповідає Богдан Пересунько. – До конференції готувалися дуже відповідально та й тема доволі перспективна. А поділитися перед однолітками було чим, адже, виконуючи складне завдання, самі розробили програму, яку удосконалювали після пар, провели багато різних досліджень, потім готували доповідь. Нам цікаво досліджувати космос, який, зрештою, нас і об’єднав. На конференції, після засідання молодих учених, слово мали студенти. Приємно, що кожна доповідь викликала багато запитань. Також відбулися цікаві дискусії стосовно різних досліджень, крім цього, мали можливість послухати виступи відомих постатей в українській і зарубіжній астрономії. Ми вдячні нашим науковим керівникам, без яких, мабуть, і не почали б працювати над цими дослідженнями. Надалі плануємо вдосконалити наш алгоритм, побудувати не тільки часову модель, а й просторову.

– Я щаслива, що вдалося знайти таких розумних, енергійних і амбітних студентів-третьокурсників, яким читаю лекції з курсу «Основи космічного моніторингу», – не без гордості говорить Любов Янків-Вітковська. – Вони добре вчаться, і що приємно – поза навчальною програмою цікавляться космічним моніторингом землі, дуже добре знають астрономію, науку про космос. Ми почали працювати з ними на початку минулого навчального року. Відтоді вони стали нашими добрими помічниками у громадській роботі. Оскільки дуже багато популяризують науку про космос, то ми прийняли їх до Львівського астрономічного товариства. Тепер разом з ними і колегами з кафедри проводимо майстер-класи з астрономії для найменших. Діти, які до нас ходять, дуже їх полюбили. Тішить, що ядро маленької лабораторії дослідження космічної погоди, яке ми створили з талановитим науковцем Богданом Джуманом, уже дає гарні плоди. Наші студенти – перспективні, розумні, працьовиті, добре знають математичний апарат. Їхні заслуги оцінив і директор інституту професор Корнилій Третяк, виписавши їм премію за наукові дослідження в розмірі стипендії. Добре, що наукову працю студентів у нашому університеті належно оцінюють.