Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Світлана Лінда

Позаминулого тижня до політехніків-архітекторів завітало чимало гостей – із Львівської міськради, Інституту міста, а також іноземні фахівці.

Вуличний дизайн: тенденції і практики

Про урбаністику, дизайн міського простору і мистецтво в місті короткі лекції 31 травня прочитали фахівці з Німеччини й Австрії. Координували захід завідувач кафедри ДОА Світлана Лінда, а також Антон Коломєйцев і Роман Крушельницький із кафедри АП. Метою було ознайомити студентів і викладачів із сучасними підходами у вуличному дизайні та залучити їх до актуального процесу планування реконструкції вулиці С. Бандери у Львові.

Зустріч відкрив директор ІАРХ Богдан Черкес. Тереза Гнойке з департаменту міського планування Ляйпцига розповіла про німецький досвід в організації громадських просторів (ГП). Наприклад, під час реконструкції вулиці К. Лібкнехта серед орієнтирів було якісне облаштування тротуарів, збереження насаджень і безбар’єрність під час організації зупинок громадського транспорту. Цей проект, за словами спікерки, засвідчив, що навіть на вузькій вулиці можна якісно організувати рух усіх її користувачів. У Ляйпцигу практикують укладати стандарти щодо елементів вуличного дизайну, як-ось освітлення, меблі, покриття. А Торбен Хайнеман із Ляйпцига акцентував на важливості співпраці інженерів і дизайнерів в міському плануванні, комунікації з містянами, а відтак необхідності «перекладу» технічної інформації для широкого загалу (найліпша форма тут – візуалізація). Поглянути на місто крізь окуляри мистецтва допомогли гості з Віденського технічного університету. Інге Манка розповіла про тенденцію дедалі активнішого втручання митців і партисипацію громадян у процеси формування міських просторів, а Крістіне Гогенбюхлер – про перформанси як спосіб звернути увагу на проблемні локації у місті, залучити мешканців до процесу напрацювання рішень.

Іноземний досвід може бути корисним для Львова в реалізації партисипаційного проекту «Вулиця для всіх», результатом якого і має стати реконструкція вулиці Бандери. Проект презентували політехніки Антон Коломєйцев (ІАРХ) й Ігор Могила (ІІМТ) та німецький експерт Штефан Габі з Інституту міста у Львові. У рамках кооперації Політехніки й ВТУ відбувся і воркшоп, результати якого презентували на «Майстерні міста». Досліджуючи вулицю С. Бандери як публічний простір, студенти опитали перехожих і визначили основні її проблеми, головною з яких вважають погане дорожнє покриття. Вони провели акції, аби привернути увагу містян до шкідливості шуму (від надміру траспорту), неякісного дорожнього покриття і великої кількості парканів на вулиці Бандери.

Будівлі для театру: канадський досвід

На кафедрі ДАС відомий канадський архітектор професор Шолом Долгий з Райєрсонівської школи виконавських мистецтв у Торонто прочитав лекцію про архітектурну екологію театрів Торонто – приміщення, побудовані як театральні та пристосовані. Промотором заходу був завідувач кафедри ДАС Віктор Проскуряков, асистентами – професор Павло Босий з Університету Райєрсона і доцент кафедри ДАС Богдан Гой.

Проектуємо громадські простори

Вже другий рік у рамках спецпредмету на вибір студента кафедра містобудування Політехніки співпрацює зі Львівською міськрадою в напрямі проектування ГП.

– Із такою ініціативою до нашої кафедри свого часу звернулась Олександра Сладкова з Департаменту розвитку ЛМР. Цьогоріч вона напередодні представила студентам перелік актуальних для проектування ділянок (це внутрішні дворики, сквери, мініпарки, ділянки вздовж тротуару чи магістралі тощо). Студенти могли обрати ділянку – далі поїхати туди, дослідити, якщо вона в структурі житлового масиву, розпитати місцевих мешканців, що вони хочуть бачити там, – розповідає асистент кафедри МБД Ірина Киргизбаєва.

Результатом стала низка проектів. За словами О. Сладкової, всі вони «сумісні з життям» і «не шкодять середовищу»: автори уважні до ландшафту, досліджують, аналізують його. Роботи можна буде побачити на виставці – з 15 червня у дворику Ратуші, а деякі задуми, ймовірно, будуть реалізовані. Більше про них – у наступному номері «Аудиторії».

Світлана Лінда гості зі Львова та з-за кордону гості зі Львова та з-за кордону гості зі Львова та з-за кордону Шолом Долгий  читає лекцію про архітектурну екологію театрів Торонто гості зі Львова та з-за кордону