Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
умивальники

У студентів довгоочікувані канікули, а в Студмістечку кипить робота. Вже відтепер готуються до нового поселення. За літо планують чимало встигнути, щоб уже з 15 серпня розпочати першу хвилю поселення – студентів пільгових категорій, а з 22 серпня і аж доки не розселять усіх охочих, кого задовольнять умови проживання, триватиме поселення решти претендентів на місця в гуртожитках.

В очікуванні поселення

Вже прийняли наказ про поселення студентів і створили відповідну комісію, до якої увійшов проректор Політехніки Роман Корж, директор Студмістечка Ігор Гельжинський, його заступник Ігор Якубовський, а також голова Колегії студентів Олександр Николяк та очільник Профспілки студентів і аспірантів Богдан Поліщук.

Тепер черга за інститутами, там теж повинні створити комісії з поселення, до складу яких увійдуть заступники директорів із виховної роботи, очільники Колегії і профбюро студентів та працівники дирекції. Співпраця таких комісій, як наголосив заступник директора Студмістечка Ігор Якубовський, допомагає оперативніше вирішувати організаційні питання, конфліктні ситуації і можливість колегіально приймати рішення.

– Порядок поселення має декілька змін, зокрема до переліку пільговиків додали дітей учасників бойових дій і внутрішньо переміщених осіб. Друга зміна: тепер при розгляді заяв на перепоселення беремо до уваги результати навчання не сумарно, а окремо – літної і зимової сесій. Тобто, якщо студенти за академзаборгованість під час літньої сесії не були перепоселені, то, покращивши ситуацію під час зимових іспитів, можуть знову поселитися в гуртожитки посеред року і, відповідно, якщо отримали талони взимку, то виселяємо їх, – наголосив Ігор В’ячеславович.

Як і останні декілька років поселення буде складне. Оптимізму щодо збільшення кількості місць нема. Велику надію покладають на завершення ремонту в ще одній частині гуртожитку № 1 (раніше це був університетський санаторій-профілакторій). Очікують, що там додатково буде сто місць для студентів, хоча, як наголосив мій співрозмовник, – це крапля в морі порівняно з необхідною кількістю. В цьому гуртожитку також переобладнують і старі кімнати, тобто студенти житимуть у кращих умовах.

Правопорушники – на виселення!

Збільшують кількість вільних місць і за рахунок порушників. Їх, як і раніше виселяють після розгляду порушень комісією.

– Впродовж навчального року діяла нова система боротьби з порушниками – відмінили можливість відпрацьовувати штрафні бали, бо це було неефективно. Тобто люди, які порушували правила порядку проживання в гуртожитках відпрацьовували штрафні бали і знову їх накопичували. Це було замкнуте коло. Зараз лише у виняткових випадках переглядаємо ситуації: коли людина за короткий час покращила результати навчання і з інституту надійшло клопотання. За порушення ми виселили понад сотню осіб і це ще не завершення. Так, нещодавно з гуртожитку №14 після бурхливого святкування дня народження «випросили» одразу дев’ятеро студентів. Чималий клопіт маємо зі студентами пільгових категорій, зокрема переселенцями. Двоє хлопців тричі потрапляли до нас на комісію через вживання алкоголю в гуртожитку. Врешті ми їх виселили і подали пропозицію на відрахування. На жаль, молодь вважає, що пільги дають можливість робити все, що завгодно. Хоча переважна більшість тих, хто мешкає в Студмістечку – адекватні студенти, – додав мій співрозмовник. – Також просив би студентів, які захистили вже свої дипломи, не забувати, що це не скасовує правопорядку. Тому не варто забувати про це, щоб не виникало ситуації з анулюванням дипломів, бо такі випадки були.

Ще одна проблема, з якою активно бореться адміністрація Студмістечка – санітарний стан, особливо в кімнатах та блоках, де мешкають хлопці. Адже, звикнувши, що вдома все чисте «само собою», вони не надто стараються наводити порядок, очікуючи такого ж «самоочищення» санвузлів і в гуртожитках.

Порядок на канікулах

Студенти, які мають потребу залишитися на проживання в гуртожитках у літній період, мають звернутися до комендантів гуртожитків із відповідною заявою. Складуть перелік осіб, яких пускатимуть у гуртожитки.

– З метою безпеки не будемо допускати сторонніх осіб. Бо гуртожитки в той час майже порожні і це небезпека крадіжок. Зараз камерами спостереження на вході і на вахті обладнані всі гуртожитки. Це суттєво покращує ситуацію з контролем за дотриманням правопорядку, бо будь-які конфліктні ситуації, непорозуміння є зафіксовані на відео. Хоча не раз виникали й кумедні випадки, бо студенти не завжди пам’ятають, що працює відеоспостереження.

Ремонти вже почалися

Впродовж всього навчального року, а особливо на канікулах, у Студмістечку вирують ремонтні роботи.

Як наголосив проректор Володимир Крайовський, зараз тривають капітальні ремонтні роботи в гуртожитку № 5. Там завершують обладнання кухонь, душових, санвузлів, а невдовзі замінюватимуть двері та ремонтуватимуть коридори і кімнати. Також нещодавно поліпшили благоустрій біля цього гуртожитку: зробили пішохідні хідники і сходи.

В гуртожитку № 4 почали замінювати стояки і до кінця цього року планують замінити ще три.

Ремонтні роботи планують також і в гуртожитку № 14 – там відремонтують душові кімнати. А біля гуртожитку № 10 поліпшать благоустрій.

ремонт ремонт гуртожиток гуртожиток