Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
архітектори-політехніки взяли участь у воркшопі Urban Density Lab Vienna

Студенти четвертого – п’ятого курсів Інституту архітектури у супроводі своїх викладачів Ольги Криворучко й Антона Коломійцева побували у Віденському технічному університеті, де взяли участь у воркшопі Urban Density Lab Vienna. Про це сьогодні розповідають учасниці заходу – Марія Рибенчук, Оксана Бончик (на світлині) і Юлія Голуб.

Мотивація і знання англійської

Саме ці два чинники були вирішальними при відборі на воркшоп. Зацікавлені поїздкою повинні були подати мотиваційний лист, портфоліо, пройти два інтерв’ю: спершу з викладачами свого інституту, потім – Віденського університету. Значну увагу звертали на портфоліо кандидата, його вміння працювати в команді і знання англійської мови. Відтак команда з п’ятнадцяти осіб вирушила на вісім днів до Відня.

У команді – представники трьох країн

Візит українських студентів розпочався з екскурсії Віднем, яку провели колеги з Технічного університету. Потім учасників воркшопу поділили на групи по четверо осіб. В одній команді було двоє студентів з Політехніки і ще двоє – з Віденського чи Колумбійського університету, які також брали участь у заході.

– Цікаво було спрацюватися представникам трьох різних культур. У моїй команді, наприклад, були студенти з університету Колумбії, у яких цілком інше бачення проектування, – зауважує Юля.

– Це не так просто – з’єднати в спільну ідею різні бачення. Попри всі складності, ми це зуміли, – продовжує думку Оксана.

– Загалом ми набули не лише професійного досвіду, а й досвіду спілкування з викладачами і студентами з інших країн, – каже Марія. – За кордоном такі заходи для студентів проводять доволі часто. Для них це стабільна корисна практика, під час якої вони вчаться нестандартно мислити.

Різне бачення, але спільна ідея

У перші три дні воркшопу студенти знайомилися з ділянками для проектування. Їх було дві на вибір – менша, зі складнішим розташуванням, і більша. Потім учасники зробили представлення про себе, прослухали коротенькі тренінги, настанови щодо виконання завдань… А через п’ять днів кожна команда вже презентувала свою роботу. Які ж завдання треба було виконати? Найперше – придумати громадську споруду мультифункційного використання і житлову забудову.

– Ми з Оксаною були в одній команді. Оскільки наша ділянка розміщена у спальному житловому районі, то у своєму проекті ми запропонували спортивний центр, адже це доречно і цікаво. Також вирішили зберегти ті елементи, які вже є на ділянці, зокрема колію, яку зараз не використовують за призначенням, але вона додає певної атмосфери забудові. Також зберегли перепад рельєфу, на якому запропонували зробити своєрідні терасування, – аналізує проект своєї команди Марія.

– У моїй групі були партнери з Колумбійського університету, а в США мало громадських просторів. Отож, їхні студенти у проекті хотіли всюди впровадити цей простір, створити прохідність і транзитність. Ми працювали на меншій ділянці, тому наші споруди повинні прилягати щільно одна до одної. Запропонували квартал житлової забудови такого ж типажу, як в історичних кварталах. А з громадської функції – парк для відпочинку, в якому облаштували спортивно-відпочинковий комплекс, – продовжує розмову Юля.

Виставка – як підсумок

Мої співрозмовниці впевненні, що за цей короткий час перебування в Австрії, спілкування і спільної праці студентів трьох країн вони набули чималого досвіду, який знадобиться їм як у навчанні, так і згодом у роботі за фахом. Дівчата вважають, що цей досвід можна втілювати в Україні, зокрема у Львові.

– Можна впевнено взяти за приклад забудову Відня, який, до слова, схожий на Львів, але значно щільніший, адже в австрійській столиці багато населення. Попри те, там усе продумано дуже логічно, тому всі споруди добре функціонують, – роздумує Марія.

Звісно, все треба аналізувати і модифіковувати, враховуючи нашу культуру, ментальність. Позитивне те, що у Відні фактично важко натрапити на десятиповерхівку, здебільшого житлові будинки мають 5 – 6 поверхів, 7 – це вже крайність. Там добре організовані внутрішні двори, чого бракує нам. Наші люди часто не розуміють, що прибудинкова територія – теж їхня, тому занедбують її. В Австрії – гарний простір для відпочинку. Поруч із будинком – музей, коло якого мешканці проводять дозвілля, отож, добре обізнані в мистецтві. Завдяки тому, що простір притягує людей, там високий рівень освіченості.

…Після повернення додому студенти-архітектори підготували виставку концепцій, які напрацювали під час воркшопу.

«Восени очікуємо на повний parade alleе – із готовими проектами студентів Львівської політехніки, Технічного університету Відня та Колумбійського університету», – підсумовує захід у Фейсбук-сторінці завідувач кафедри містобудування Галина Петришин.

архітектори-політехніки взяли участь у воркшопі Urban Density Lab Vienna архітектори-політехніки взяли участь у воркшопі Urban Density Lab Vienna архітектори-політехніки взяли участь у воркшопі Urban Density Lab Vienna архітектори-політехніки взяли участь у воркшопі Urban Density Lab Vienna архітектори-політехніки взяли участь у воркшопі Urban Density Lab Vienna