Борис Козловський, ПРЕС-СЛУЖБА ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ
Інститут телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки

Невеличкий екскурс в історію. Цьому інститутові йде 65 рік. Він бере свій початок з радіотехнічного  факультету Львівського політехнічного інституту, заснованого 1952 року. Згодом на його базі відкрилися нові кафедри, нові спеціальності, створено ряд нових інститутів у  складі Національного університету «Львівська політехніка». Колись радіотехнічний факультет був одним з найбільш престижних у Львівській політехніці. В окремі роки конкурс тут був 8 осіб на одне місце. Випускники факультету успішно працювали на багатьох приладобудівних підприємствах Львівщини, України та за її межами. Це були підприємства переважно військово-промислового комплексу. Подібних підприємств-велетнів зараз вже немає. Але є чимало підприємств, різних організацій і установ, на яких потрібні висококваліфіковані  інженерні кадри, яких готує Інститут телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки.

Якщо йдеться про підготовку бакалаврів, то вони будуть опановувати спеціальності «Біомедична інженерія», «Мікро-та наносистемна техніка», «Електроніка», «Телекомунікації та радіотехніка».

Директор інституту доктор технічних наук, професор Іван Никифорович Прудиус багато років віддав рідному факультету та інституту. Він твердо переконаний, що вступники, які успішно закінчать навчання в Інституті телекомунікацій, радіоелетроніки та електронної техніки будуть мати перспективу працевлаштування у будь-яку ІТ фірму.

Журналіст прес-служби зустрівся з Іваном Никифоровичем і попросив його розповісти про  місце випускників інституту на сучасному ринку праці і в майбутньому.

Іван Прудиус:  «Нашим вступникам  важливо зрозуміти, що сьогодні світ не може обходитися без інформаційних технологій.  А ці технології включають у себе інформаційні системи, які переносять інформацію не лише від комп'ютера до комп'ютера, а й на далекі відстані. Жодна кафедра,  жоден інститут Львівської політехніки не готує фахівців, які знають як формувати цю інформацію, передавати, приймати і  обробляти, як створювати нові сучасні електронні, лазерні, радіоелектронні та телекомунікаційні пристрої і системи. Це покликання і завдання нашого інституту, в якому студенти вивчають спеціальні дисципліни, пов'язані з фізикою твердого тіла, властивостями розповсюдження електромагнітних та оптичних хвиль, які є основою передачі інформації. В інституті навчають, як створювати цю інформацію, як її випромінювати, щоб вона передавалася на десятки, сотні і тисячі кілометрів і щоб у «пункті доставки» цю інформацію, яку ми з вами створили, виділяли з електромагнітних хвиль  − чи то мову, чи телевізійний кадр, чи якусь спеціальну інформацію.

Інформаційні технології  все активніше впроваджуються у повсякденне життя. І в Україні проводиться широка інформатизація суспільства, хоча не у таких масштабах і не такими темпами, як у країнах з розвинутою економікою.»

Журналіст: «Не раз доводилося чути, що у вашому інституті  велика увага приділяється комп'ютерній освіті, що ваші випускники часом не поступаються айтішникам, яких готують саме на це призначені інститути.»

Іван Прудиус:  «На сьогодні жоден із пристроїв, вузлів електронної чи  радіотехнічної системи не може бути створений без комп'ютерних знань, використання  комп'ютерних засобів і програмних продуктів. Підготовка студентів у цьому напрямку починається з першого вересня кожного навчального року і ведеться протягом всіх семестрів на різних  курсах. Якщо випускники, так би мовити «спеціалізованих» інститутів, до прикладу, Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій, зорієнтовані на  «широкі» знання  у проектуванні і створенні комп'ютерних засобів і  програмного забезпечення, то наші студенти за допомогою комп'ютерних засобів і розробленого ними спеціалізованого програмного забезпечення створюють  як окремі пристрої так і радіотехнічні та телекомунікаційні системи. Наскільки актуальним є це завдання, стало особливо зрозумілим з початком військових дій на Сході України. Успішно вести бойові дії неможливо, зокрема без радіолокаційних систем, систем управління військами, систем радіорозвідки. Технічно озброєна розвідка дозволяє підслухати, за допомогою безпілотників промоніторити  територію і передати сигнал на землю. Наші студенти вчаться створювати програмно-апаратні засоби. Випускники, які добре засвоїли під час навчання програмно-апаратні засоби, користуються великим попитом на ринку праці, працюють у провідних ІТ фірмах, установах, в тому числі і за кордоном. Хотів би особливо наголосити, що навчання студентів ведеться на грунті сучасних наукових досягнень. Щодо науки, то наш інститут посідає провідне місце в університеті.  Ми успішно виконуємо бюджетні і госпдоговірні теми — фундаментальні і прикладні: розробляємо сучасні прилади, системи та програмне забезпечення. У нас достатньо високий процент докторів і кандидатів наук, серед професорсько-викладацького складу.»

Журналіст:  «Ви можете назвати хоча б деякі фірми, установи, які беруть на роботу ваших випускників?»

Іван Прудиус: «Чимало наших студентів вже на 4-5 курсах мають постійне місце праці. Наших випускників охоче беруть на роботу айтішні компанії такі як «SoftServe», «Elaks», «Epam», «Cypress», оператори зв’язку («Укртелеком», «Вега»), всі оператори мобільного зв'язку, провайдери Інтернету, кабельних телевізійних мереж, радіо — і телецентри, приладобудівні підприємства, а також технічні служби Міністерств оборони внутрішніх справ, СБУ.  Випускники з  грунтовними знаннями, з навичками практичної роботи,  зі знанням іноземних мов без роботи не залишаються...

Серед випускників інституту багато відомих вчених, керівників ІТ-фірм, державних та громадських діячів. Значна частина випускників працюють у закордонних фірмах, пов’язаних з інформаційними технологіями у багатьох країнах світу. »

в ІТРЕ в ІТРЕ в ІТРЕ