Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016»

Недавно у Львівській політехніці відзначили студентів університету – переможців конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016» від компанії Vodafone Україна. За ідею щодо розроблення найкращого 3G-рішення для мобільного оператора студенти ІТРЕ Андрій Цуркан, Дмитро Тертишний, Анастасія Редька, Роман Палюшинський і Богдан Калитка отримали грошові нагороди.

Проректор Політехніки Дмитро Федасюк побажав «професіоналам майбутнього» здобувати нові знання, розвиватись у навчанні та професійній практиці, а завідувач кафедри телекомунікацій Михайло Климаш подякував компанії Vodafone за можливість для молоді працювати над актуальними практичними задачами, адже щоразу теми конкурсу – «на кілька кроків попереду сьогоднішнього дня».

Костянтин Воробйов, заступник генерального директора Vodafone Україна, регіон Захід, нагадав, що Vodafone – одна з найбільших світових телекомунікаційних компаній, яка активно розвивається й орієнтована на інновації, тому синергія освіти й бізнесу – дуже важлива. Між компанією Vodafone Україна і п’ятьма студентами ІТРЕ підписано договір, відповідно до якого молоді люди як переможці конкурсу отримають по 25 тис. грн. У що саме їх вкласти, вирішили ще не всі, але загалом орієнтовані на самоосвіту, скажімо, курси англійської чи програмування.

На змаганні політехніки запропонували найкращі 3G-рішення для мобільного оператора (переможцем в іншій категорії стала команда з Одеської національної академії зв’язку ім. О. Попова). Основна задача, як пояснює студент Роман Палюшинський, полягала в тому, щоб забезпечити кращу якість зв’язку з мінімальним залученням додаткових коштів. У своєму проекті – «Удосконалення архітектури та планування мережі радіодоступу шляхом інтеграції множини малих комірок» – команда запропонувала використовувати вже відомі методи, але «у своїй інтерпретації»: йдеться про певну модель побудови множини малих комірок і відповідний алгоритм її роботи, що дозволяє ефективніше використовувати частотний ресурс і забезпечувати вищу пропускну здатність кінцевим абонентам, відчутно економити електроенергію і кошти на побудові базових станцій. Ще один важливий аспект – адаптація системи під користувача: вона змінюється і перебудовується відповідно до абонентського навантаження – міри скупчення користувачів і згенерованого об’єму трафіків (обсяг комунікацій за одиницю часу); коли є потреба, активізується більше малих комірок, коли нема – вони вимикаються.

За 10-річну історію конкурсу «Професіонали майбутнього» політехніки перемагали чотири рази.

переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016» переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016» переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016» переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016» переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016» переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016» переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016» переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016» переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016» переможці конкурсу «Професіонали майбутнього – 2016»