Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Студенти Університету хочуть зробити життя у Львові динамічним

Величезні амбіції, впевненість та багато ідей – особливість дуже молодої (заснована наприкінці квітня цього року) громадської організації «Молодіжний простір: ініціатива, інтелект, інновації».

Троє студентів-другокурсників – голова організації Тетяна Маслак (ІНЕМ, Львівська політехніка), співзасновники Дмитро Гаврась (ІНЕМ, Львівська політехніка) і Максим Колошкін (юридичний факультет, ЛНУ ім. І. Франка) пропонують «не давати старому поколінню оцінювати ідеї, бо ті, кому за 25, уже не спроможні думати вільно» (а де ж плюралізм думок? – ред.); зробити життя у Львові динамічним; створити великий, вільний, доступний фонд підтримки ідей молоді та ще багато різного.

На рахунку «Молодіжного простору» ще небагато організованих акцій. Основна їхня аудиторія – діти-сироти. Так на День Незалежності молодь організувала цикл лекцій та майстер-класів для діточок з інтернату, влітку відвідали дитячий табір на Івано-Франківщині.

Однак головна діяльність, переконані амбітні студенти, ще попереду і буде зосереджена на інтересах студентів. Уже зараз вони мають наміри перемогти в конкурсі проектів Львівської міськради щодо облаштування громадського простору. Активісти кажуть, що їх проект унікальний, бо його реалізують тільки студенти (над написанням проекту працюватиме троє студентів, а для реалізації залучать близько п’ятнадцяти студентів із різних інститутів).

– Ми хочемо площі біля 4 і 1 навчальних корпусів перетворити на території для відпочинку студентів. Там розмістимо альтернативну мобільну бібліотеку з цікавими книгами, місцями для сидіння, безкоштовним потужним wi-fi. Можливо, з часом це буде навіть онлайн-бібліотека, тобто книжки можна буде завантажувати на власні гаджети. Також згодом там буде вуличний лекторій, як альтернатива університету (таку ж практику має Гарвардський університет), де лекції проводитимуть не лише наші викладачі, а й різні громадські діячі, представники влади. Будемо облагороджувати територію довкола: висадимо дерева, встановимо лавки, арки. Також хочемо зробити якесь накриття, щоб там можна було перебувати в будь-яку пору року, – розповіла голова організації Тетяна Маслак.

До проектування та облаштування цього простору мають намір залучати студентів-архітекторів і дизайнерів.

– Звернемося до керівництва ІАРХ із проханням оголосити конкурс на візуалізацію цього простору, щоб ми змогли відібрати найкращий проект. Взагалі дуже приємно, що нашу ідею підтримав завідувач нашої кафедри економіки підприємництва та інвестицій Василь Козик і порекомендував звернутися до проректора Володимира Крайовського. Йому задум теж сподобався і навіть дав нам на вибір ще кілька різних площ для реалізації проекту, – наголосила моя співрозмовниця.

Загалом активісти «Молодіжного простору» планують брати участь у дуже багатьох проектних конкурсах, бо мають чимало цікавих ідей. Так, вони вже знають, що наступним стане створення сайту «Студентська біржа праці», а також в одному із корпусів Львівської політехніки облаштують студентський коворкінг.