За матеріалами сайту «Від книги до мети»
презентація видання творів Дмитра Донцова

6 жовтня 2016 року в межах авторського проекту Ірини Фаріон «Від книги до мети» відбулася презентація видання творів Дмитра Донцова в 10 томах за участі Олега Багана та Ярослава Радевича-Винницького.

Зустріч розпочалася з вшанування пам’яті випускника історичного факультету 2013 року Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, свободівця-націоналіста, майданівця, добровольця батальйону «Січ» та підрозділу «Карпатська Січ», щойно місяць як офіцера Збройних Сил України 93-ї ОМБ Мирослава Мисли, який загинув 2 жовтня 2016 року біля села Кримське, що на Луганщині.

– Мирослав захоплювався творчістю Донцова. Останній його пост у соціальних мережах – це анонс нашої із вами зустрічі, датований убивчою датою і часом ночі: 2 жовтня, 2 година 23 хвилини. Ось так страшно зійшлося сьогодні життя і смерть, безсмертя і смерть. Можливо, у цьому залі є ті, які кажуть: боротьба на фронті – за кого і за що? То Мирослав відповідав так: «Я знаю за що я борюсь, і я знаю за що я загину, – зазначила доктор філологічних наук Ірина Фаріон.

Викладач Микола Зубков, який знав Мирослава ще з університетських лав, своєю чергою повідомив:

– Мирослав відкрив для себе постать Юрія Шевельова, який казав ще у 1954 році, що є три найстрашніші вороги для української державності – Москва, кочубеївщина (тобто зрадництво), меншовартість. Мислик, як я його називав, постійно себе вдосконалював, гартував, виховував… Як він боявся помилитися в чомусь, уточнити, але це людина, яка повсякчас зростала. Ніякі епітети не замінять сьогодні матері сина, але ми будемо пам’ятати Мислика, будемо продовжувати цю справу, і Україна постане!

Олег Баган розповів про Дмитра Донцова – головного ідеолога українського інтегрального націоналізму, праці якого стали ідейним зразком усього життя для Мирослава Мисли: «Взявши видання творів Дмитра Донцова в 10 томах, читачі зможуть простежити той інтелектуальний філософський потенціал, який він заклав у свою творчість». Саме цим виданням, за словами Олега Багана, вдалося розвіяти кілька негативних міфів, які виникли навколо постаті Дмитра Донцова.

– В такому форматі наше видання відкриває Донцова людиною передовсім дуже принциповою. Кожна стаття написана відкрито, бойовито, критично. Він бачив зло, бруд, зраду, тюхтійство, примітивізм – і він це викидав, викривав, вичищав у нашій культурі, у нашому мисленні, не знаючи, що йому за це буде. Як це було сміливо в той час написати таку статтю. Він як публіцист, як вчитель нації ніколи не боявся стати на ось цю найвідповідальнішу позицію передової боротьби і прийняти на себе удар, перший постріл. Таким самим був і Мирослав Мисла, – наголосив Олег Баган.

Літературний редактор цього грандіозного видання Ярослав Радевич-Винницький зауважив:

– Кожне слово переглянуте, продумане і впорядковане, щоб читач міг правильно зрозуміти це слово. Це дуже важливо. Також я мав зберегти його ідеальний стиль, адже це класика української політології.

На завершення Ірина Фаріон подарувала гостям, які зробили таку колосальну працю, на знак величезної поваги пісочні годинники – символи влади над часом.

Фото із сайту «Від книги до мети»

презентація видання творів Дмитра Донцова презентація видання творів Дмитра Донцова презентація видання творів Дмитра Донцова презентація видання творів Дмитра Донцова презентація видання творів Дмитра Донцова презентація видання творів Дмитра Донцова презентація видання творів Дмитра Донцова