Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
Богдан Черкес

Інститут архітектури в Національному університеті «Львівська політехніка» посідає особливе місце. На фасаді головного корпусу напис латиною «Наукам і мистецтвам». А одна з муз, що його прикрашає, – Архітектура і Будівництво. Саме архітектурна спеціальність найбільшою мірою поєднує в собі точні науки – механіку, фізику і математику та, власне, мистецтво.

Днями члени Вченої ради Університету розглядали питання «Про стан та перспективи розвитку Інституту архітектури». Директор цього структурного підрозділу професор Богдан Черкес звітував за 2011–2016 роки.

Напередодні відзначення 200-річчя Львівської політехніки промовець нагадав, що архітектурна спеціальність у Львові є найстарішою в Україні, її було відкрито 1730 року. А коли 1816 року створена Реальна школа, то архітектура була однієї з її дисциплін.

Будь-який навчально-науковий підрозділ Університету, будь-яка спеціальність мають майбутнє, якщо на них є попит. У своїй доповіді Богдана Черкес зазначив, що за останні роки спостерігається тенденція до збільшення числа студентів, які навчаються за кошти фізичних осіб. До Інституту архітектури охоче вступають випускники семи коледжів, які мають інтегровані навчальні програми із Львівською політехнікою. Питома вага коштів від надання освітніх послуг Інститутом у спецфонді університету становить 13%. Щорічно прибутки Інституту в середньому на 2 млн. гривень перевищують його видатки.

Особлива турбота колективу – якість освіти, яка б відповідала запитам сучасного ринку праці. Курсове проектування студентів проходить як під керівництвом викладачів кафедр, так і архітекторів-практиків, що працюють за сумісництвом. Понад 60 відсотків дипломних проектів виконані на замовлення різних організацій. Рекламацій на випускників кафедр ні з Міністерства освіти і науки України, ні від працедавців не надходило. Рівень підготовки фахівців підтверджує велика кількістю запитів на випускників та угод про їхнє працевлаштування.

Викладачі кафедр підвищують кваліфікацію у провідних науково-дослідних та проектних організаціях Львова, інших міст України, а також за кордоном, зокрема в Австрії, Німеччині, Польщі, Італії, Португалії, Англії, Канади, США тощо. Колектив Інституту виконує чималий обсяг наукових досліджень за господарськими договорами. Так, за звітний період їхня сума становила 833 485 тис. гривень.

Проте великою проблемою для подальшого розвитку Інституту архітектури все ще залишається збільшення навчальних площ і доведення їх до нормативних показників. Вкрай необхідно створити макетні майстерні для архітекторів і дизайнерів, а також лабораторії 3D-моделювання. Термінового ремонту потребує ХІХ корпус, де навчаються архітектори.

Професор Богдан Черкес розповів про виконання робіт для Львівської політехніки. Він, зокрема, нагадав про участь архітекторів у створенні проекту пам’ятника вченим Львова, розстріляним нацистами на Вулецьких пагорбах у 1941 році, системи візуальної ідентифікації Університету, реставрацію корпусів і картин за ескізами Яна Матейка, створення галереї портретів ректорів Львівської політехніки. Вагомий внесок колективу й у підготовку до гідного відзначення 200-річчя Університету. Йдеться про виготовлення великого банера на фасаді головного корпусу, великого герба навчального закладу, нагрудної медалі «За видатні заслуги перед Львівською політехнікою», меморіальної таблиці на місці колишньої Реальної школи, випуск сувенірної продукції тощо.

Вчена рада визнала роботу Інституту архітектури за звітний період задовільною. Разом з тим перед колективом поставлено завдання – проаналізувати його структуру та надати пропозиції стосовно її оптимізації відповідно до перспектив розвитку та нового переліку спеціальностей, затверджених центральним відомством. Серед завдань, які постають перед колективом, – розробка навчально-методичного забезпечення для дистанційних форм навчання та англомовних освітніх програм, завершення сертифікації навчально-методичних комплексів у віртуальному навчальному середовищі тощо.

Богдан Черкес