Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на засіданні  Вченої ради

В актовій залі головного корпусу відбулося чергове засідання Вченої ради, на якій було розглянуто питання стосовно запровадження Кодексу честі академічної спільноти Львівської політехніки та стану і перспектив розвитку Інституту архітектури.

З нагоди ювілею і за спортивні успіхи

Засідання Вченої ради розпочали з приємного. За вагомі здобутки у справі технічного захисту інформації, плідну співпрацю з центральним банком держави та з нагоди 200-ліття Львівської політехніки Голова Націо- нального банку України, побажавши політехнікам творчого розквіту, оголосила Подяку колективу університету, яку ректорові професору Юрію Бобалу, разом із пам’ятною срібною монетою «Петриківський розпис» вручив начальник відділу Національного банку України В. Завгородній. Він також висловив щиру подяку за наукові розробки директорові ІТРЕ професору Івану Прудиусу та завідувачу кафедри радіоелектронних пристроїв та систем професору Володимиру Шклярському.

Начальник Львівського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Анатолій Ігнатович вручив Відзнаку за вагомий внесок у розвиток студентського спорту і з нагоди 75-річчя від дня народження завідувачеві кафедри фізичного виховання ІГСН професору Віктору Корягіну.

За визначні успіхи в педагогічній і науковій роботі та видатні заслуги перед Львівською політехнікою ректор університету вручив Почесну грамоту заступникові директора ІЕСК професору Георгію Лисяку.

4 – 15 липня група студентів ІЕСК зі своїм очільником професором кафедри електричних станцій Карлом Василівим та провідним спеціалістом кафедри теплотехніки, теплових та атомних електростанцій Ігорем Слободяном брала участь у роботі V літньої ядерної школи «Молодь і майбутнє атомної енергетики», що проходила в Південноукраїнську. Окрім лекцій, наукових доповідей викладачів та студентів, учасники школи випробували свої сили у спорті. Оскільки студенти не змогли прийти на Вчену раду, то ректор вручив Карлу Василіву грамоту за III місце у турнірі з футзалу й грамоту за I місце та кубок із стритболу. Карл Михайлович теж отримав грамоти: як «Кращий захисник турніру» та «За підтримку молодих науковців у розвитку їх фізичних здібностей».

Групі молодих науковців Юрій Бобало вручив дипломи кандидатів технічних, політичних та педагогічних наук.

Академічна доброчесність

З доповіддю щодо запровадження Кодексу честі академічної спільноти Львівської політехніки виступила голова комісії з питань етики і дисципліни, завідувач кафедри менеджменту персоналу та адміністрування ІНЕМ професор Галина Захарчин. Як відзначила доповідач, актуальність впровадження цього Кодексу зумовлена кількома чинниками. Серед них, зокрема – підвищення рівня відповідальності студентів за власну освіту, вимоги глобального конкурентного суспільства, прагнення інтегруватися у європейську систему освіти, потреба формування високих моральних стандартів освітньої та наукової діяльності й особливого інституту культури.

Кодекс честі розроблено на основі Конституції України, законів України «Про вищу освіту», «Про освіту» (проект), «Про захист суспільної моралі», «Про запобігання корупції» та Статуту Львівської політехніки.

Галина Захарчин представила членам ради проекти Кодексу честі викладача та Кодексу честі студента. Далі планують розробити кодекси честі науковця-дослідника, адміністрації тощо, які загалом мають сформувати Кодекс честі академічної спільноти. Доповідач також звернула увагу членів Вченої ради на історичні передумови ухвалення такого документа, розповіла про кодекси честі вишів України, зарубіжний досвід, функції Кодексу (морально-етична, соціальна, культурно-виховна, економічна і сакральна), розроблення механізму впровадження, реалізації і контролю кодексів, яке регламентуватиме Положення про академічну доброчесність Національного університету «Львівська політехніка». На її думку, «ефективність Кодексу честі залежить від розуміння викладачами та студентами відповідальності, яку покладає на них його виконання, та від зацікавленості всіх сторін у врегулюванні відносин між учасниками навчально-виховного процесу». Доповідь Галини Захарчин доповнила член комісії з питань етики і дисципліни завідувач кафедри іноземних мов ІГСН професор Наталія Мукан.

Члени Вченої ради доручили організаційній комісії, яку очолює завідувач кафедри захисту інформації ІТРЕ професор Валерій Дудикевич, та комісії з питань етики і дисципліни розробити Положення про академічну доброчесність Львівської політехніки і подати його на схвалення конференції трудового колективу.

Інститут архітектури – у розвитку

Доповідаючи про стан та перспективи розвитку Інституту архітектури її очільник професор Богдан Черкес звернув увагу присутніх на те, що його колектив упродовж 2011 – 2016 років провів значну роботу із вдосконалення навчального процесу, кадрового та навчально-методичного забезпечення, дбав про розвиток наукових досліджень, поліпшення матеріально-технічної бази (цьому сприяли міжнародні гранти, держбюджетна та госпдоговірна тематики) та якість підготовки фахівців.

Своїм досвідом зі студентами діляться 4 лауреати Державної премії, 11 докторів наук, 85 кандидатів наук, заслужені архітектори України. За звітний період опубліковано 13 монографій, 844 статті у періодичних наукових фахових виданнях, 29 статей у журналах, що входять до міжнародних наукометричних баз даних, видано 21 підручник та посібник. Докторські дисертації захистило 4 особи, кандидатські – 45. Без сумніву, свідченням доброї архітектурної школи є перемоги і високі нагороди дипломних проектів випускників інституту на щорічних оглядах-конкурсах дипломних робіт випускників-архітекторів України, чільне місце інституту в системі архітектурної освіти України, членство багатьох професорів у спеціалізованих радах зі захисту дисертацій в інших вишах країни тощо. Активні студенти щороку долучаються до роботи міжнародних воркшопів, а викладачі є учасниками авторських виставок, мають цікаві реалізовані архітектурні і мистецькі проекти у Львові та інших містах країни, беруть активну участь у роботі містобудівної ради.

Однак, як відзначив голова оргкомісії Вченої ради професор Валерій Дудикевич, колективу є ще над чим працювати: упродовж звітного періоду на кафедрах ДАС, АК, МБ не було захищено жодної докторської дисертації, потребує дальшого розвитку і модернізації матеріально-технічна база навчального процесу, інститутові дуже бракує аудиторних і допоміжних приміщень, сучасного програмного забезпечення.

Ухвала, яку прийняла Вчена рада, передбачає ряд заходів, скерованих на оптимізацію перспективного розвитку Інституту архітектури і нового переліку спеціальностей МОН України, ефективнішу роботу аспірантури та докторантури інституту, модернізацію матеріально-технічної бази тощо.

Члени Вченої ради університету розглянули й інші важливі для вишу питання, зокрема, про створення спеціалізованих вчених рад для захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) технічних наук з відповідних спеціальностей, затвердили й уточнили теми докторських і кандидатських дисертацій, призначили іменні стипендії студентам університету, підтримали клопотання керівництва ІМФН про запровадження в інституті іменної стипендії Стефана Банаха та інше.

на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради на засіданні  Вченої ради