Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
на семінарі «Як влаштуватись на роботу в ІТ. Особливості HR-системи»

Якщо ти певен (певна), що хочеш працювати в ІТ-сфері, то маєш уявити, де, ким і яким (якою) хочеш бути через 5 років, а далі – почати працювати над тим, що відділяє тебе від бажаного. Таке порадила ейчар-менеджер компанії Global IT Development AS студентам-учасникам семінару-лекції «Як влаштуватись на роботу в ІТ. Особливості HR-системи». Це було чергове виїзне/вихідне заняття в рамках проекту, який реалізовує кафедра електронних обчислювальних машин Політехніки (ІКТА), а координує – старший викладач кафедри Анатолій Ігнатович.

Центральний офіс компанії – у Норвегії, також є працівники в Україні й Індії. Львівська команда (понад 20 фахівців із різних міст) працює як на аутсорсинговій основі, так і робить власні продукти. Серед проектів: онлайн-гра Fantasy Sport, сайт із пошуку роботи і працівників, мобільний додаток для відстежування подій тощо.

Різні фахівці компанії розповіли студентам, як робиться ІТ-продукт: від ідеї – через розроблення дизайну, перетворення «картинки» у цифру, тестинг – і до внутрішньої комунікації у компанії. ІТ – справа командна: все йде в «загальний казан». Тож не варто, скажімо, йдучи в розробку ПЗ, бути надто амбітним й очікувати, що попереду – суцільні «відкриття» й «кава-печенька» у позитивному товаристві у класному офісі; то все буде, але водночас – і багатогодинне читання технічної документації, чужих кодів, з’ясовування безлічі нюансів і т.д., при тому, що власний кодинг займає десь 10 – 20% обсягу роботи, ділиться досвідом девелопер Юрій. Важливо також бути гнучким, як працюючи над проектом, так і загалом, адже ІТ-сфера – дуже динамічна, наприклад, у галузі веб-розробки технології що два роки оновлюються на 80%. За словами студентів, їм було цікаво дізнатись про різні фахові нюанси й особливості робочого процесу.

Від ейчара компанії Марії Гринів вони почули, як правильно складати резюме. Обов’язкові пункти: технічні навички і досвід (знання мов програмування, методологій), курси (зокрема онлайн), конкретні напрацювання (від дипломного проекту до участі в хакатонах, конкурсах і втілених проектах). Відповідна вища освіта?.. У львівському офісі компанії серед розробників її, до прикладу, має одна людина; самонавчання – цілком прийнятний варіант. Англійська – без обговорень: це мова технічної документації, всіх ІТ-ресурсів, спілкування із замовниками й колегами. Варто уникати в CV таких «ляпів», як невідповідність вакансії, невідформатований текст і неграмотність, велике фото чи надмір інформації. За вакансіями зручно стежити на DOU.ua, Work.ua, Rabota.ua. Серед порад – розвивати мережу ділових контактів, зокрема й із фахівцями з роботи із персоналом (через мережі, як-ось LinkedIn, участь в ІТ-заходах, безплатне стажування в компаніях).

А от на співбесіді, за словами Марії, важливо розслабитись, бути чесним, позитивно налаштованим. На зустрічі стандартно запитують про технічні навики, досвід, найбільші випробування. Якщо ж, зрештою, у працевлаштуванні тобі відмовили, корисно випитати рекрутера, «що варто підтягнути», і «в жодному разі – не розчаровуватись».

на семінарі «Як влаштуватись на роботу в ІТ. Особливості HR-системи» на семінарі «Як влаштуватись на роботу в ІТ. Особливості HR-системи» на семінарі «Як влаштуватись на роботу в ІТ. Особливості HR-системи» на семінарі «Як влаштуватись на роботу в ІТ. Особливості HR-системи» на семінарі «Як влаштуватись на роботу в ІТ. Особливості HR-системи» на семінарі «Як влаштуватись на роботу в ІТ. Особливості HR-системи» на семінарі «Як влаштуватись на роботу в ІТ. Особливості HR-системи»