Кафедра ЗМД Львівської політехніки
Зустріч із Віктором Дідухом

10 листопада 2016 року на кафедру зовнішньоекономічної та митної діяльності завітав випускник спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» і водночас чемпіон XV Літніх параолімпійських ігор у Ріо-Де-Жанейро з настільного тенісу Віктор Дідух. Золоту медаль Віктор здобув у складі національної збірної команди України, яка здолала у фінальному матчі національну команду Швеції.

Студентам кафедри параолімпійський чемпіон розповів історію свого життя і шлях до перемоги. Не оминув Віктор своїх перших кроків у настільному тенісі, які розпочались у 5 років, навчання у Київському інтернаті фізичної культури, початок професійної кар’єри, а також перші виступи за національну команду з настільного тенісу. Продовжив Віктор розповіддю про хворобу – саркому кісти, яку діагностували в нього у 21 рік. Як наслідок – п’ять операцій та ампутація лівої ноги. Разом з тим, Віктор зазначив, що ця подія не зламала його, а навпаки – дала поштовх до нового розвитку на спортивному ґрунті уже в складі параолімпійської збірної з настільного тенісу. Віктор став чемпіоном Європи з настільного тенісу 2013 р. серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату. Того ж таки 2013-го він став переможцем Czech Para-Open, а також Copa Tango у Буенос-Айресі та Mike Dempsey Memorial у Сан-Дієго. 2014-го р. у Пекіні Віктор здобув звання чемпіона світу в особистому заліку. Зараз Віктор є майстром спорту України міжнародного класу та членом Національної збірної команди України з настільного тенісу.

Студентам кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Віктор вказав, що не варто акцентувати увагу на особистій неповносправності – варто подумати, де людина може себе реалізувати, а такі можливості однозначно виявляться. Зараз Віктор, зокрема, як волонтер активно долучається до підтримки українських воїнів, що втратили кінцівки в зоні АТО, та долучає їх до параолімпійського спорту. Одна із тез нашого колишнього студента: «Неповносправний у родині – це біда, а параолімпієць – це гордість».

Зараз Віктор виховує дворічну доньку, а також займається тренерською роботою. Мрією параолімпійського чемпіона є відкриття у рідному селі Андріївка Буського району Львівської області спортивного центру, у якому матимуть змогу виростати нові олімпійські і параолімпійські чемпіони. Усі отримані призові кошти Віктор спрямовує на будівництво цієї спортивної споруди. На зустрічі з Віктором була присутня також народний депутат України, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною і країнами ЄС Оксана Юринець, яка вже зараз докладає чимало зусиль для здійснення мрії Віктора.

4 жовтня 2016 р. за досягнення високих спортивних результатів на XV літніх Параолімпійських іграх в місті Ріо-де-Жанейро (Федеративна Республіка Бразилія), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, утвердження міжнародного авторитету України Віктор Дідух нагороджений Орденом «За мужність».

Дякуємо Віктору Дідуху за перемогу, силу духу і за приклад того, що, незважаючи на труднощі та випробовування, можна досягати найвищих результатів. Пишаємось такими випускниками!

Зустріч із Віктором Дідухом Зустріч із Віктором Дідухом Зустріч із Віктором Дідухом Зустріч із Віктором Дідухом Зустріч із Віктором Дідухом Зустріч із Віктором Дідухом