За матеріалами Львівського порталу
Герб Львівської політехніки

В Україні напрацювали удосконалення законодавства у сфері транскордонного співробітництва, зокрема, мова йде про створення транскордонних кластерів та транскордонних промислових парків. Про це 28 листопада під час брифінгу повідомила народний депутат України Оксана Юринець.

За її словами, закон України «Про транскордонне співробітництво» існує ще з 2004 року, втім є дещо застарілим.

– Провівши парламентські слухання у червні 2016 року і вже далі восени прийнявши рекомендації, усі зрозуміли, що закон потребує вдосконалення, доопрацювання для того, аби ми могли ефективно використовувати це транкскордоння для розвиту нашої держави. Фактично у жовтні було сформовано нашу робочу групу. Серед основних змін варто відмітити розширений перелік тих форм транскордонного співробітництва, удосконалення способу фінансування, імплементацію положень міжнародних угод, які сьогодні діють на території України, але внаслідок недосконалості нашого українського законодавства ми мусимо щоразу їх ратифіковувати. Ми сподіваємося, що цей законопроект дасть можливість у майбутньому діяти за директивами ЄС, – зазначила нардеп.

За словами одного з розробника поправок до закону, директора Інституту економіки та менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» Олега Кузьміна, у новій редакції закону з’являться нові поняття:

– По-перше, чітко визначено, що таке транскордонне співробітництво, а що таке міжнародне, міжрегіональне співробітництво. Транскордонне співробітництво – це все-таки співробітництво тих областей, які розташовані біля кордону. Наступний момент – можна не лише тепер фінансувати за рахунок державного бюджету, але й за рахунок місцевих бюджетів. Також можна дофінасовувати ті міжнародні проекти, які реалізуються і мають недостатню силу. Важливо також, що введено поняття нового органу, який може бути творений – орган Європейського співробітництва. Також чіткіше сформульовано, хто суб’єкти, а хто – учасники, введено поняття, хто має брати участь у транскордонному співробітництві: це є технологічні, промислові парки, структури, які утворені в результаті об’єднань, що мають важливий вплив на транскордонний регіон.