Пилип Скоропад, кафедра ІВТ Львівської політехніки
Герб Львівської політехніки

У рамках відзначення 200-ліття Львівської політехніки 25 листопада в Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології відбулася урочиста Академія, в якій взяли участь ректор університету професор Юрій Бобало, працівники інституту, почесні гості – відомі вчені ветерани та успішні випускники.

З презентацією «ІКТА: історія, сьогодення, перспективи» виступив директор ІКТА професор Микола Микийчук. Своїми спогадами поділився декан колишнього факультету автоматики (попередника ІКТА) професор Валерій Дудикевич, який нещодавно відзначив свій 75-літній ювілей (з цієї нагоди за багатолітню та сумлінну працю його нагородили медаллю Юрія Рудавського). З особливою теплотою він згадував тих, з ким працював упродовж багатьох десятиліть.

Перший директор ІКТА професор Богдан Стадник поділився спогадами про історичні корені кафедри інформаційно-вимірювальних технологій – однієї з найстаріших кафедр університету (1919 р.). Вона виховала багатьох відомих науковців, зокрема таких як академік НАН України Феодосій Гриневич, і стала «матір’ю» кількох сучасних провідних кафедр інституту.

Один з найстаріших ветеранів ІКТА доцент Юрій Неболюбов згадав про історичні аспекти розвитку кафедри, її сучасні досягнення та досягнення інституту загалом. А згадати було що, адже інститут має чимало визначних досягнень, які, взявши свій початок ще у минулому столітті, плавно перейшли у нинішній день. Серед них – перший вітчизняний персональний комп’ютер «ПК-01 Львів» (виходив серійно). Його створила група науковців під керівництвом доцента Володимира Пуйди.

З теплими словами до учасників урочистої Академії звернувся ректор університету професор Юрій Бобало. Він привітав колектив з визначною подією у житті університету та інституту, побажав усім учасникам дальших успіхів у справі забезпечення сучасної якісної освіти на основі збереження її фундаментальності й відповідності актуальним і перспективним потребам особистості, суспільства і держави.