МІОК Львівської політехніки
презентація проекту МІОК «Іван Франко про Іспанію»

13 грудня 2016 року в Університеті Валенсії презентували спільний відеопроект Українського товариства Університету Валенсії та Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», присвячений ювілейним роковинам Івана Франка та Міґеля де Сервантеса.

Відео складається з читання перших строф вірша-пролога Івана Франка до його авторської віршованої переробки «Пригод дон Кіхота» українською мовою, виданої у Львові у 1892 році, згодом перевиданої книгою на 152 сторінках. Оскільки тоді це було перше знайомство українців з класикою іспанської літератури, Іван Франко придумав такий пролог на 34 строфи, щоб представити Іспанію, описати історичний часовий контекст, у якому діяв дон Кіхот. У 1979 році, в одній зі збірок іспанських перекладів Івана Франка, що видало видавництво «Дніпро», містився фрагмент перших 9 строф цього іспаністського прологу.

Український текст вірша читають іспанці, що вивчають українську мову на курсах при Службі мовної політики Університету Валенсії. Іспанський текст читають львів’яни, що вивчають іспанську мову в Україні.

Відео було презентоване в рамках І Форуму університетських студій імені д-ра Юрія Дрогобича в Університеті Валенсії, присвяченого 25-й річниці проголошення та референдуму щодо Незалежності України. На заході були присутні представники університетської спільноти та Генеральний консул України в Барселоні Оксана Драмарецька.

Ідея проекту та реалізація іспанською стороною – Андрій Якубув (секретар Українського товариства Університету Валенсії). Реалізація українською стороною та монтаж відео – Андрій Яців (заступник директора МІОКу).

презентація проекту МІОК «Іван Франко про Іспанію» презентація проекту МІОК «Іван Франко про Іспанію» презентація проекту МІОК «Іван Франко про Іспанію» презентація проекту МІОК «Іван Франко про Іспанію» презентація проекту МІОК «Іван Франко про Іспанію»