Прес-служба Львівської політехніки
Віктор Яворський

20 грудня 2016 року на 80-у році життя відійшов у вічність відомий український вчений в галузі неорганічної хімії, Почесний професор Національного університету «Львівська політехніка» та Українського державного хіміко-технологічного університету, заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії інженерних наук України, Української екологічної академії наук та Нью-Йоркської академії наук, завідувач кафедри хімії і технології неорганічних речовин Львівської політехніки Віктор Теофілович Яворський.

Перестало битися серце блискучого вченого в галузі технології сірки та її сполук, загальновизнаного наукового авторитета в дослідженні теоретичних основ і технології комплексної переробки полімінеральних руд Прикарпаття, засновника єдиної в Україні наукової школи «Хімія і технологія сірки», чуйного і талановитого педагога, мудрого керівника і надійного товариша, справжнього патріота України, котрий практично все своє свідоме життя – а це понад 60 років – присвятив вірному служінню Батьківщині та своїй Альма матер – рідній Львівській політехніці.

Науковець із європейським ім’ям Віктор Теофілович Яворський народився 6 квітня 1937 року на Львівщині в селі Мельничне Турківського району. У 1954 році став студентом хіміко-технологічного факультету Львівського політехнічного інституту, який закінчив у 1959 році, отримавши диплом із відзнакою. Завершивши навчання в аспірантурі, успішно захищає кандидатську дисертацію, стає доцентом Львівської політехніки.

Знаковою для нього була докторська дисертація, присвячена шляхам підвищення якості природної сірки і розробці методу її очищення від органічних домішок. Її унікальний науковий зміст, висновки і рекомендації дали потужний поштовх розвитку хімічного виробництва в Західному регіоні. Саме з його іменем пов’язують промислове впровадження нової технології очищення природної сірки від органічних домішок на Роздільському ВО «Сірка». Він був ініціатором створення відомого науково-дослідного і проектного інституту сірки.

Віктор Теофілович Яворський беззмінно, впродовж 47 років, до свого останнього дня очолював рідну кафедру хімії і технології неорганічних речовин, що є унікальним явищем у вітчизняному академічному середовищі. Загалом у науковому доробку вченого було понад 550 праць і 115 винаходів та патентів. Він виховав цілу плеяду відомих дослідників в галузі неорганічної хімії – шість докторів і 46 кандидатів наук.

Вагомий науковий доробок, організаторський хист та багаторічну сумлінну працю професора В.Т. Яворського гідно відзначила держава. Серед його найпам’ятніших нагород – медаль «За працю і звитягу», вручену йому днями під час святкування 200-річчя Львівської політехніки.

Ректорат та вся академічна спільнота Національного університету «Львівська політехніка» поділяють скорботу і висловлюють глибоке співчуття родині та близьким нашого вірного й незабутнього побратима професора Віктора Теофіловича Яворського з приводу його передчасної кончини.

Світла пам’ять про покійного назавжди залишиться в наших серцях!

Ректорат і профком працівників
Національного університету «Львівська політехніка»