Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії»

Днями в Актовій залі головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» відбулася презентація ґрунтовної дослідницької праці – книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії». Видання, що побачило світ польською мовою, стало можливим завдяки реалізації спільного українсько-польського проекту з дослідження витоків перебування на території міста Холма короля Данила та інших членів його славного роду. Профінансував проект Фонд Петра Порошенка за підтримки Львівської облдержадміністрації.

З українського боку у дослідженнях, зокрема археологічних, взяли участь науковці кафедри реставрації мистецької та архітектурної спадщини Львівської політехніки на чолі з професором Миколою Бевзом, серед яких були Василь Петрик, Юрій Лукомський, Віра Гупало та Володимир Бевз. Із польського боку найбільше долучилися до цього вчені Інституту археології АН Польщі.

Учасників презентації привітав голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка. Він подякував польським і українським дослідникам за їхню подвижницьку працю. Вона потрібна не тільки заради пізнання минулого, а й для кращого розуміння сьогодення і перспектив майбутнього. «Ми повинні чесно дивитися вглиб історії», – наголосив очільник області. А ще він висловив таку думку: «Коли українці і поляки були разом, вони вигравали, коли між собою чубилися, цим користалися спільні вороги».

Привітала присутніх на презентації і проректор з наукової роботи Львівської політехніки професор Наталія Чухрай. Продовжуючи розпочату розмову, вона відзначила: «2016 рік був не з кращих у стосунках між нашими державами. Ми сподіваємось, що берегти наші спільні цінності буде насамперед польська та українська інтелігенція, зокрема науковці, дослідники, які задіяні у спільних проектах».

З великою увагою присутні ознайомились із доповіддю, з якою виступив один із авторів книги, археолог зі світовим ім’ям Анжей Бука.

Учасники обговорення наголошували на необхідності продовжити подальші археологічні та інші дослідницькі роботи. Адже фінансування цього проекту триватиме й наступного 2017 року. Дослідники не полишають надії все ж знайти останки короля Данила або членів його родини.

презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії» презентація книги «Від кафедральної церкви короля Данила до базиліки Народження найсвятішої Марії»