Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
на конференції GeoTerrace – 2016

GeoTerrace – 2016 – така міжнародна науково-технічна конференція молодих учених зібрала у Львівській політехніці науковців з різних країн.

Назву цій новій для Політехніки конференції молодих дослідників, що відбулася 15 – 17 грудня на базі Інституту геодезії і була приурочена 200-річчю університету, дала однойменна лабораторія, відкрита три роки тому на даху другого навчального корпусу Політехніки. Поділитись досвідом у галузях геодезії, геодинаміки, моніторингу тощо зголосилося до ста учасників, серед яких 17 іноземців – від студентів до професорів із Німеччини, Латвії, Туреччини, Польщі. Учасників привітали керівники ІГДГ, поважні іноземні гості, зокрема й представник аеропорту Катовіце (Польща), адже найновіші наукові технології та розробки цікаві практикам і бізнесу. Секретар конференції, асистент кафедри вищої геодезії та астрономії, голова секції Ради молодих вчених ІГДГ Ігор Савчин розповідає:

– В опублікованому збірнику конференції – 56 тез доповідей, очікуємо до ста учасників заходу. У нас передбачено три секції: ключова і найширше представлена – «Геодезія, геодинаміка та моніторинг», є також «Геоінформаційні системи, картографія та фотограмметрія» і «Кадастр та землеустрій». Остання найменш популярна, бо правила гри щодо земельних відносин у кожній країні – інакші. На цій секції є 8 доповідей, і попри вузьку тематику свої постери представили аж 5 поляків. Загалом актуальною проблематикою нині є моніторинг, тобто контроль різних процесів у часі з допомогою геотехнологій, а ще геоінформаційні технології.

Було чимало цікавих доповідей. Так, професор Степан Савчук (ІГДГ) розповів про космічний моніторинг Землі, а його колега із Сілезької політехніки професор Анджей Фельнер – про використання GPS даних у повітряній навігації: продемонстрований один день авіатрафіку в Європі вражає! Філіп Енґель, молодий дослідник із Вищої школи Нойбрандербурга, представив автоматичну моніторингову систему, яку він розробив і яка фактично є альтернативою аналогічним дороговартісним продуктам відомих компаній:

– Моя презентація – про дослідження та імплементацію розробленої системи, в основі якої – безплатні ресурси, тобто вона – у вільному доступі. В академічному середовищі систему можна використовувати для різних завдань, пов’язаних із автоматичним спостереженням, збором даних. Систему вже застосовують зокрема для моніторингу двох мостів і церкви в Німеччині. У перспективі, сподіваємось, її будуть використовувати багато інших інженерних офісів та університетів.

GeoTerrace – 2016 – конференція не тільки молодих науковців: вона привернула увагу й досвідчених фахівців. Водночас організатори – а це РМВ ІГДГ, зокрема чотири її представники, – одну з основних цілей бачили в тому, аби «підтягнути» студентів, запросивши їх до участі в конференції, допомігши підготувати статтю, залучивши до наукових досліджень, адже наукова складова є неодмінна, якщо ти претендуєш на диплом із відзнакою.

В ІГДГ задоволені науковою та організаторською активністю молодих науковців, і сподіваються, що GeoTerrace стане місцем регулярних зустрічей.

на конференції GeoTerrace – 2016 на конференції GeoTerrace – 2016 на конференції GeoTerrace – 2016 на конференції GeoTerrace – 2016