За матеріалами порталу Zaxid.net
Герб Львівської політехніки

З нового семестру студенти вищих навчальних закладів будуть отримувати щонайменше 1000 грн. соціальної або 1100 грн. академічної стипендії. Тим часом кількість бюджетників, які отримають гроші від держави, поменшає майже вдвічі. Зараз у вишах поспішають розібратись з новими правилами та розроблять критерії, за якими студенти зможуть потрапити до числа щасливців-стипендіатів.

Постанова Кабміну передбачає, що на академічну стипендію можуть претендувати 40–45% бюджетників. А визначають їх з допомогою рейтингу успішності. Для кожного факультету він свій.

– До прикладу, візьмемо 43%. Це 43% і для студентів педагогічної освіти, студентів факультету журналістики і студентів фізичного факультету. Рейтинг в усіх них трьох буде відрізнятися, – пояснює начальник студентського відділу Львівського національного університету імені Івана Франка Роман Яцикович.

Те ж саме і в Національному університеті «Львівська політехніка». Але з нового семестру варто подбати і про позакласну активність. Адже з літа 90% рейтингу – це оцінки, а ще десять – це власні критерії вишу, як от громадська, наукова, спортивна чи культурна діяльність.

– Наприклад, за наукову діяльність ми розписали вимоги до додаткових балів за конкретні досягнення. Як-от опублікована стаття в тому чи іншому журналі, виступ на науковій конференції. Буде враховуватись рівень цієї конференції, – розповідає проректор з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки Олег Давидчак.

Буде і ще один вид стипендії – соціальна. Це тисяча гривень для більшості категорій і 2000 грн для дітей-сиріт.

– Студент отримує або соціальну стипендію, або академічну. Крім студентів, які є сиротами, вони, очевидно, мають право на соціальну стипендію і на академічну стипендію. Але соціальну стипендію отримують лише ті студенти, які не мають академічної заборгованості, – пояснює Олег Давидчак.

Напевне, підвищені стипендії будуть уже в лютому. Для вишів мінімально вона становитиме 1100 гривень. Деякі, як от майбутні вчителі математики, інформатики, природничих наук, студенти деяких інженерних спеціальностей, отримуватимуть 1400 гривень. А відмінники – 1600 грн.