Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Володимир Вергун

Компанія EPAM Systems, що працює в Україні понад 10 років (глобально; її історія почалась в 1993-му), останні два роки лідирує у рейтингу найбільших ІТ-компаній України (за версією DOU), свого часу ввійшла у ТОП-200 найбільших компаній країни (за оцінкою Forbes). В EPAM Systems розуміють, що без розвитку ІТ-освіти й кооперації з вишами розвиток індустрії неможливий – і пропонують студентам та викладачам можливості для професійного розвитку. Які саме – у розмові з Володимиром Вергуном, керівником навчальної лабораторії EPAM Systems (Львів).

– Тренінги EPAM Systems орієнтовані на студентів старших курсів технічних спеціальностей (а також досвідчених фахівців). Якого рівня знання і навички – фахові, мовні – потрібні для участі в тренінгах?

– Насамперед це знання англійської мови. Рівень знання має бути не нижчий, ніж B1. Потрібні фундаментальні знання – алгоритми, основи програмування, структури даних. Вітається будь-який досвід роботи, починаючи від проектів, розроблених у вільний час.

– Як і коли відбувається відбір на тренінги – тестування, співбесіда? В яких містах України діють тренінг-центри компанії? Як щодо Львова: чи заплановані тут найближчим часом якісь тренінги?

– Відбір відбувається у 2 етапи – письмові тести і усна співбесіда. Тренінг-центри діють у Києві, Львові, Харкові та Дніпрі. Тренінги безплатні, відбуваються постійно, і після закінчення одного відразу починається набір на наступний.

Усю необхідну інформацію щодо актуальних наборів на курси ЕРАМ студенти можуть знайти за таким лінком – https://training.epam.ua/.

– Які технології – і відповідно напрями підготовки – нині у тренді?

– Актуальні на сьогодні FrontEnd. Також популярності набувають DevOps та Automated Testing.

– Як відбуваються тренінги: скільки тривають, хто їх проводить, які завдання виконують слухачі? Які загалом перспективи їхніх учасників працевлаштуватись у компанії?

– Тренінги проводять фахівці компанії, з досвідом роботи. Тривають вони в середньому 4 місяці. Орієнтація – як на теоретичну, так і на практичну складові. Після тренінгу найкращі студенти проходять стажування в компанії. Найліпші, безумовно, отримують можливість продовження співпраці з компанією. Але це доволі довгий процес, який може тривати до одного року.

– Які вакансії актуальні, зокрема для львівського офісу EPAM Systems?

– Це вакансії за всіма напрямками, оскільки компанія працює в широкому технологічному полі. Це розробка продукту, інжиніринг, пошук бізнес-рішень у таких галузях, як е-банкінг і фінанси, медіа та підприємництво, високі технології, охорона здоров’я та ін.

– Чи можливі для студента, крім тренінгів, інші варіанти, наприклад, практика або стажування у компанії?

– Так, компанія підписала договір про співпрацю з найбільшими вишами, де передбачені різноманітні варіанти співпраці та спільної роботи для покращення якості ІТ-освіти.

– EPAM Systems розвиває співпрацю з університетами: чому це важливо для компанії?

– ІТ-галузь показує стабільний ріст з року в рік, і основною ресурсною базою для її росту є студенти. Відповідно проводиться робота щодо покращення якості освіти – для того, щоби студент, завершуючи університет, міг розпочинати співпрацю з компанією без додаткового навчання. Це допоможе пришвидшити процес адаптації молодого фахівця і швидше розпочати роботу над подальшим розвитком цього працівника.

– Як мені відомо, у Львівській політехніці діють ІТ-лабораторії EPAM. У листопаді 2016-го в університеті відбулась конференція University Days від EPAM Systems. Чи є подальші плани кооперації з університетом?

– Компанія тісно співпрацює з університетом щодо покращення навчальних планів. Працівники EPAM Systems відвідують лекції і демонструють студентам важливість обраної теми та реальне практичне застосування фундаментальної освіти. Навчальні програми модифікуються згідно з потребами індустрії. Викладачі університету мають можливість підвищити свою кваліфікацію на тренінгах нашої компанії. А студенти старших курсів отримують теми для магістерських робіт, що тісно пов’язані з потребами ІТ-індустрії. І це ще неповний перелік активностей, які проводить EPAM Systems у Львівській політехніці, та й не тільки там.