Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Костянтин Чайковський та Василь Петрук

Уже понад місяць політехніки мають власне молодіжне радіо. Цікава ідея, яка має амбіції перерости в досить масштабний проект і перетворитися в якісний продукт.

Ініціатори та засновники – Костянтин Чайковський та Василь Петрук переконані, що радіо Політехніки буде цікаве молоді, набере популярності і розширить межі слухацької аудиторії лише за умови, якщо його наповненням і веденням займатимуться саме студенти. Студентську ідею підтримав і допомагає в її реалізації відділ маркетингу та інноватики Львівської політехніки.

– Лише молодь для молоді може готувати цікавий інформаційний продукт, бо знає, що актуально, в тренді і матиме відповідну увагу. Тільки так нині можна досягнути успіху і стати альтернативним джерелом для отримання цікавої інформації, дискусій і, до певної міри, спілкування. Ми плануємо, що розвиток нашого продукту зацікавить не лише студентів-журналістів, а й інших спеціальностей. Головне, щоб вони розуміли, що хочуть це робити, що це їм потрібне і корисне. Адже ті, хто долучиться до роботи на нашому радіо, матимуть нагоду попрактикуватися, здобути нові знання, втілити власні ідеї чи проекти, – розповів дещо про ідею та цілі проекту його співініціатор, випускник ІНПП Костянтин Чайковський.

Стартувало радійне мовлення двадцятихвилинною передачею, присвяченою 200-літтю нашого вишу. Як наголосили хлопці, ця пілотна програма додала ще більше запалу, ентузіазму та впевненості, що все вдасться. Передачу підготували журналісти-першокурсники під пильним оком Костянтина, який багато радив і координував їхню роботу.

– Ми вже другий рік плекаємо надію, що це вдасться зреалізувати і сподіваємося, що нас підтримає адміністрація університету. Понад 30 тисяч студентів – доволі сміливі плани і добра перспектива. Сподіваємося на альтернативні думки, пропозиції від студентів, які допоможуть сформувати загальний образ радіо, – додав мій співрозмовник.

Наразі радіо працює в технічному мовленні – можна послухати музику на різний смак, окрім російської. А хлопці тим часом працюють над програмами, версткою, покращують його технічно. Вже зараз мають декілька задумів щодо передач, які виходитимуть онлайн, щоб слухачі телефонували, можна було з ними виходити на зв’язок у скайпі. Для початку вирішили охопити два тематичні напрями – студентське дозвілля та молодіжну музику. Також формують колектив, який працюватиме на радіо. Наголошують, що вся робота ведеться на волонтерських засадах, тому важливо, щоб ті, хто працюватиме в команді, були зацікавлені в якісному матеріалі, добрій практиці та отриманні нових знань.

– Спершу в нас була ідея зробити локальне радіо, на кшталт таких, як існують в університетах за кордоном. Усі передачі мали стосуватися освітніх процесів, життя університету, а раз у тиждень увесь день вести всі передачі англійською мовою. Зараз дещо змінили ідею, бо передовсім важливо, щоб студентам було цікаво, – поділився власним баченням співініціатор проекту, четвертокурсник ІКНІ Василь Петрук. – Ми все робимо власними руками з того, що маємо. Зараз я вже вдруге переписав веб-сайт, покращив його, поступово розвиватиму та вдосконалюватиму. Для мене важливо, щоб це був якісний технічний продукт. Також доопрацьовую android-додаток. Хотілося б, щоб наше радіо розвивалося як за кордоном: з власною FM-лінією, проведеними аудіоканалами в усіх аудиторіях. Тим більше, що в цьому нема нічого складного. Потрібно купити обладнання, яке насправді недороге, трохи ентузіазму і належної організації.

Відчутну підтримку, особливо щодо порад у технічному плані, мають хлопці від кафедри інформаційних систем та мереж ІКНІ.

– Дуже тішить, що від молоді йдуть такі ініціативи. Ми завжди намагаємося усіляко підтримати та можливими способами допомогти реалізовувати різні цікаві студентські задуми. Зараз уже практично завершили облаштовувати кімнату, де функціонуватиме радіо. Залишилось лише зробити звукоізоляцію, щоб можна було якісно записувати передачі. Ще потрібен трохи якісніший інтернет, щоб радіотрансляції відбувалися безперебійно. Головне, що є студенти, які готові реалізовувати цей задум, – додав завідувач кафедри Василь Литвин.

студенти студент