МІОК Львівської політехніки
на конференції з міжнародних відносин

23 березня 2017 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася Всеукраїнська конференція «Актуальні проблеми міжнародних відносин та зовнішньої політики». Ініціатором заходу був Інститут гуманітарних і соціальних наук Львівської політехніки, а співорганізатором – Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

Від МІОКу в конференції взяли директор Ірина Ключковська, молодший науковий співробітник Юрій Марусик та старший науковий співробітник Оксана П’ятковська.

У вітальному слові до учасників заходу Ірина Ключковська, подякувавши за запрошення до участі у конференції, наголосила на важливості проведення наукових заходів за участі студентства, які є добрим майданчиком для обміну думками та напрацювань конструктивних пропозицій для органів виконавчої влади, зокрема для МЗС.

– В сучасних умовах гібридної війни, – зазначила Ірина Ключковська, – ми повинні навчитися давати нові відповіді на виклики, які ставить перед нами глобалізований світ, в якому інформаційна компонента набуває пріоритетного значення. На міжнародній арені в контексті пошуку інструментарію для формування позитивного іміджу нашої держави публічна дипломатія чим раз, то більше займає важливе місце у стратегічних комунікаціях і є дієвим інструментом «м’якої сили». Це стосується в першу чергу активного залучення потенціалу світового українства, важливого сегменту українського соціуму за межами наших кордонів.

Виступаючи під час пленарного засідання, Юрій Марусик представив своє неординарне бачення спорудження стін як елемента внутрішньої та зовнішньої політики багатьох країн, а також як засобу регулювання міграційних процесів, що активно відбуваються у сучасному світі та формують порядок денний міжнародних відносин. Проаналізувавши приклади наявних стін та їх ефективність щодо зупинення міграційних потоків, науковець зазначив, що вони сприяють лише локальному скороченню, але не повній ліквідації небажаної міграції, сприяють зростанню міграційних потоків у менш захищених напрямках, а також зростанню смертності серед мігрантів, перекриваючи найбільш безпечні маршрути. Підсумовуючи, Юрій Марусик наголосив, що «стіни повністю не вирішують проблему небажаної міграції, але вони обмежують її локально, символізують роботу політиків для її обмеження, відповідають зростаючому попиту на антиімміграційну риторику, страхують від ще менш гуманних методів захисту кордонів, втілюють і символізують політику країн щодо своїх сусідів».

Серед учасників Конференції були представлені не лише аналітики, викладачі, науковці та студенти, але й також представники органів місцевого самоврядування, представництва МЗС у західному регіоні, громадських організацій та фондів.

на конференції з міжнародних відносин на конференції з міжнародних відносин