Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
на зустрічі з Оленою Лань

Нещодавно кафедра педагогіки та соціального управління Інституту права і психології організувала для студентів дві цікаві зустрічі. Про першу з них зі членкинею Спілки письменників України та Спілки журналістів України, науковицею в царині філософії, дослідницею із Дніпра Наталею Дев’ятко вже розповідали. А минулого тижня відбулося спілкування зі ще однією відомою українською письменницею та журналісткою – Оленою Лань.

Студентам-менеджерам із управління навчальним закладом гостя презентувала свою книгу «Бурдебач» (вийшла українською, чеською та російською мовами) та прочитала цікаву і досить неординарну лекцію на тему «Демонологія давніх слов’ян та її роль у вихованні сучасної людини».

– Наші пращури мали феноменальну фантазію і надзвичайно оригінальне бачення світу. Переконана, що давньоукраїнські міфічні істоти сміливо можуть конкурувати з лепреконами чи іншими представникам популярного нині міфологічного світу. Задум написати пригодницьку казку «Бурдебач» виник після ознайомлення з науковими статтями українських етнографів. Вразило, наскільки мало знаємо про світогляд наших предків. Адже чи не в кожній області були власні варіанти «диких» та «домашніх» духів, про яких ми навіть не здогадуємося, – поділилася спостереженнями Олена Лань.

Коли почала вивчати додаткові матеріали, вийшла за межі України і занурилася у слов’янський світ. Друга частина трилогії (готують до друку) «Бурдебач. Операція «Порятунок» заносить героїв у світ скандинавських легенд. Її написано у стилі «казковий реалізм», вона майже не має вигаданих історій. Чимало цікавих ідей авторка черпає з життя, зокрема від своїх дітей. І навіть головного героя – Микиту, назвала іменем свого сина.

на зустрічі з Оленою Лань на зустрічі з Оленою Лань на зустрічі з Оленою Лань на зустрічі з Оленою Лань