Лідія Неплях, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із виставки

12 травня, у залі Юліана Захарієвича головного корпусу Львівської політехніки, у рамках Міжнародного наукового онлайн-семінару, відкрилася виставка відреставрованих творів мистецтва Підгірців. Відтворення торкнулося Підгорецької церкви та образу Євхаристії із зображенням церкви, який відновили митці з Львівської національної академії мистецтв, зокрема Лариса Возницька-Разінкова та студенти-політехніки, які разом з Олегом Рибчинським, доктором архітектури реставрували і прицерковний кам’яний хрест з Підгірців.

Метою заходу є не тільки відкриття виставки, а й презентація результатів багаторічної праці фахівців та студентів над реставрацією двох творів мистецтва, створення алгоритму дій з відбудови церкви на найближче десятиріччя.

«Завдяки нашій активності нас почули у кабінетах обласної адміністрації, президента, міністра культури. Завдяки нашій небайдужості була прийнята президентська програма збереження та відтворення пам’яток культури та архітектури», – розповіла організатор Міжнародного наукового онлайн-семінару та виставки Ореста Ремешило-Рибчинська. Ореста Ігорівна наголосила, що для збереження культурної спадщини варто мати послідовників, якими виступили студенти-архітектори, аспіранти Львівської політехніки. Вони виконали обміри Підгорецької церкви під керівництвом професора Олега Рибчинського, за участю австрійських фахівців та студентів, а під керівництвом старшого викладача кафедри архітектури та реставрації Ігоря Бокала та магістранта Харківського національного університету будівництва та архітектури виконано проєкт відтворення споруди.

На подію завітала й керівниця Центру міжнародної освіти Наталія Гоц. Вона привітала усіх причетних на честь відкриття виставки та підкреслила, що реставрація творів мистецтва сприяє розширенню духовності нашої молоді.

Василь Петрик, доцент кафедри архітектури та реставрації Львівської політехніки та очільник управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівської області, що був присутній на семінарі, сказав: «Спільними зусиллями можна зсунути величезний камінь, який скотився на нашу спадщину. Це камінь часу, та інколи навіть байдужості. Ми завжди маємо надію на те, що глибина нашої історії допоможе нам зробити нашу націю вічною, цього можна досягти за допомогою відродження української спадщини».

Не байдужими до відтворення пам’яток Підгірців стали й заступник голови Золочівської районної ради Іван Закала, директор історико-культурного заповідника «Пліснеськ» Володимир Шелеп, представник Краківської Академії Мистецтв – Павел Болінскі, доктор Антон Кралер з Університету міста Інсбрук та керівник проєктної фірми Гергард Гаузер та голова ГО «Шолом – Підгірці» Ігор Кавич.

Заступник директора Інституту архітектури та дизайну Ярослав Ракочий поділився власними враженнями про Підгірці та пригадав давню легенду села, зауваживши, що наступною легендою краю стануть реставратори пам’яток культурної спадщини.

Відзначимо, що Міжнародний науковий семінар, як і відкриття виставки, проходили в онлайн режимі. Присутніми були не тільки викладачі, але й студенти, які мали можливість слідкувати за трансляцією та ознайомитися із змістовними доповідями фахівців. Матеріали доповідачів опублікують а англомовному збірнику ІАРД – Architectural studies. Подія завершилася прийняттям резолюції Міжнародного наукового онлайн-семінару, з якою можна буде ознайомитися на сайті університету згодом.

Фото із виставки Фото із виставки Фото із виставки Фото із виставки Фото із виставки Фото із виставки Фото із виставки