Львівський ІТ Кластер
Lviv IT Cluster облаштує у Політехніці лабораторію «Інтернету речей»

Студенти, які навчаються на інноваційній бакалаврській програмі Інтернет речей (Internet of things) у Національному університеті «Львівська політехніка», матимуть унікальну лабораторію. IoT Lab відкриють з початку нового навчального року у вересні. Лабораторія з’явиться за фінансування Львівського ІТ Кластеру спільно з найбільшими ІТ-компаніями Львова.

Інтернет речей – розділ комп’ютерних наук, на якому вивчають моделювання «розумних» побутових і не тільки пристроїв за допомогою програмування. IoT Lab стане платформою для розроблення студентами таких пристроїв. Для лабораторії вже придбали частину обладнання, серед яких – осцилограф, цифрові мультимери, генератори сигналів та інші.

Лабораторію вже почали облаштовувати у V корпусі Львівської політехніки (вул. Ст. Бандери, 28а). Наразі у приміщенні майбутньої лабораторії триває ремонт, який планують завершити за місяць, а саму лабораторію облаштують до кінця літа.

– Навчання за напрямком ІоТ передбачає роботу над хардварною частиною. Сьогодні там ідуть роботи щодо ремонту й обладнання лабораторії, в якій відбуватиметься вивчення таких предметів як «Мікроконтролери», «Сенсори і виконавчі механізми», «Електроніка і цифрова схемотехніка», – розповідає керівник освітнього напрямку Lviv IT Cluster Зеновій Верес.

В лабораторії планують обладнати 14 робочих місць для студентів. Це перша лабораторія, яку облаштують на програмі, вона фокусуватиметься на вивченні основ, необхідних для розробки пристроїв Інтернету речей. У перспективі планують також облаштувати другу лабораторію – вона буде призначена для виробництва цих пристроїв, починаючи з їхнього проектування і завершуючи готовим прототипом, наприклад, корпусом, виготовленим за допомогою 3D-принтера, чи розробленої власної плати.

Лабораторія з’явиться за фінансової підтримки Lviv IT Cluster та компаній PLVision, Softserve, N-iX, Cypress Semiconductor, Intellias, Ciklum, Conscensia, KindGeek Software, Perfectial, Nravo, Vakoms і Masteram.

IoT – перша інноваційна програма, яку Львівський ІТ Кластер запустив спільно з ІТ-індустрією та академіками Національного університету «Львівська політехніка» у вересні 2016 року. На ній успішно навчаються більше 50 студентів.