Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Роман Панченко

Національна збірна команда військовиків, які отримали поранення під час виконання службових обов’язків та в зоні АТО, у вересні цього року візьме участь в «Іграх Нескорених» (InvictusGames) у Торонто (Канада). Усього до української команди ввійшло 30 учасників – 18 ветеранів і 12 військовослужбовців ЗСУ.

Одним із учасників ігор серед військових ветеранів є студент другого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки Роман Панченко. Хлопець від 2013 року служив за контрактом у 25-ій окремій десантній бригаді в Дніпрі. 2014 року в бою під Ямполем отримав поранення кулею калібру 7,62 – вона пробила йому легеню, селезінку й пошкодила хребет. Після кількох операцій, тривалого лікування та реабілітації хлопець залишився прикутий до візка, але не впав духом.

– Загалом змагання відбуватимуться зі шести видів спорту: паверліфтинг, плавання, легка атлетика, стрільба з лука, веслування на тренажерах, штовхання ядра. Я спершу мав намір брати участь у категорії плавання, бо після поранення займався цим. Та, коли спробував стрільбу з лука, мені сподобалося, почав тренуватися і, показавши добрі результати на відбірковому турі в Києві, де виборов перше місце, вирішив їхати на змагання саме з цього виду спорту, – розповів дещо про себе Роман.

Раніше хлопець півтора року навчався в Запорізькому національному університеті на математичному факультеті (напрям інформатика). Та більшість часу був у Львові на реабілітації у військовому шпиталі, тож, аби не їздити на сесію до Запоріжжя, вирішив перевестися на навчання до Львівської політехніки.

– До поранення я не був у Львові. Тож пізнавав це місто вже на візку. А в рідному Запоріжжі я жив іншим життям, тож тепер для мене це суцільна ностальгія. А тут – усе заново і від цього легше. Крім того, шпиталь недалеко, тож при потребі, лікарі з радістю допомагають, – додав хлопець.

Роман Панченко Роман Панченко Роман Панченко