За матеріалами сайту «Вголос»
Роман Шуляр

Під час цьогорічної вступної кампанії найбільше абітурієнтів, які подавали заяви у Національний університет «Львівська політехніка», хочуть навчатися на таких спеціальностях як IT-технології, право, економіка та міжнародні відносини. Найменш популярні – технічні спеціальності: металургія, біомедична інженерія та інші. Про це у коментарі кореспонденту «Вголосу» розповів відповідальний секретар приймальної комісії Львівської політехніки Роман Шуляр.

– Загалом на здобуття освітнього ступеня «бакалавр» вступники подали 30 тисяч заяв, на здобуття ступеня «бакалавр» на базі молодшого спеціаліста і в магістратуру – 15 тисяч заяв, – зазначив він. – Загалом серед усіх цих заяв маємо зарахованих зараз і на бюджетну, і на комерційну форму навчання понад 4 тисячі бакалаврів і понад 4 тисячі магістрів.

Також Роман Шуляр розповів, що цьогоріч в Університеті діє нестандартна процедура заповнення вакантних місць:

– Зокрема, у нашому університеті 248 осіб попри те, що отримали бюджетні місця, не зголосилися у нас навчатися. Це особи, які навмання подавали заяви – з центральної та Східної України здебільшого, – але вирішили до Львова на навчання не їхати. Така проблема є кожного року. Відтак вакансії використовуємо для пільгових категорій вступників – для переведення їх на бюджет, а також для переведення «комерційників» технічних спеціальностей. Відтак ми «позбулися» близько 120 комерційних місць на технічних спеціальностях.

За словами Романа Шуляра, з 11 серпня триває активна фаза додаткової вступної кампанії, оскільки основна сесія вже завершилася.

– Вже маємо близько 300 заяв. Є попит традиційно на IT-спеціальності, право, економіку тощо. Також цьогоріч ми прийняли з Криму 15 осіб. Загалом 28 переселенців з Криму та Донбасу навчатимуться у нас за державні кошти, – резюмував відповідальний секретар приймальної комісії Львівської політехніки.