Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на форумі з космічних досліджень в Одесі

21–25 серпня в Одесі проходила XVII Українська конференція з космічних досліджень – найбільш представницький національний форум, який об’єднує науковців у цій галузі. Захід організували Державна космічна аґенція України, Національна академія наук України та Інститут космічних досліджень.

Головна мета заходу – створити єдине національне середовище науковців космічних досліджень, яке ввійшло б до європейського й глобального наукового простору. У конференції взяло участь 168 науковців із семи країн світу та представники 68-ми інституцій. У майже 200 доповідях ішлося про дослідження ближнього космосу, розроблювання приладів, матеріалів та технологій для космічних досліджень, методи спостережень земної поверхні з космосу, аналізування та моделювання земних процесів, розроблювання та експлуатування космічних апаратів та систем для космічних досліджень, космічну медицину та біологію, астрофізичні, радіофізичні та космологічні дослідження.

Від Львівської політехніки в конференції взяли участь і виступили з доповідями представники кафедри вищої геодезії та астрономії ІГДГ професор Степан Савчук, доцент Любов Янків-Вітковська й асистент Богдан Джуман.

Крім суто наукових доповідей у рамках конференції обговорювали проблеми освіти в галузі космічних досліджень. Любов Янків-Вітковська, зокрема, поділилася досвідом популяризації науки про космос у Львівській політехніці, розповіла про роботу астрономічних майстер-класів, які формують науковий світогляд молоді та організування профорієнтаційної роботи, що має на меті пропагувати спеціальності кафедри вищої геодезії та астрономії. Учасники конференції високо оцінили методи політехніків стосовно популяризації науки про космос.

Під час роботи конференції відбулася виставка «Перспективні космічні технології», де організації та творчі групи продемонстрували свої експонати – технології, моделі, методи тощо.

Згідно з рішенням Ради космічних досліджень НАН України ще на початку року було організовано конкурс інноваційних ідей та проектів для перспективних космічних місій від молодіжних творчих груп. На конференції заслухали доповіді учасників конкурсів і нагородили переможців.

– Такий захід провадимо в Одесі вже вдруге (раніше він проходив у Євпаторії в Національному центрі управління і випробування космічних засобів (НЦУВКЗ), – говорить Степан Савчук. – Центр було підпорядковано Державній космічній аґенції України. Після анексії Криму керівництво вирішило передислокувати НЦУВКЗ до Києва. До його складу нині входять чотири філії: Центр прийому та обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля (м. Дунаєвці Хмельницької обл.), Головний центр спеціального контролю (Харків), Західний центр радіотехнічного спостереження (Мукачево) та Дніпропетровська філія НЦУВКЗ «Дніпрокосмос». Окрім отриманої цікавої інформації, ми зуміли домовитися із заступником голови Ради космічних досліджень НАН України, академіком НАН України, директором Головної астрономічної обсерваторії НАН України, випускником Львівської політехніки Ярославом Яцківим про участь наших студентів у конкурсі перспективних космічних проектів. Цікаво, що Володимир Маслей, генеральний конструктор КБ «Південне», висловив пропозицію не лише щодо проходження у них магістерської практики студентів спеціальності «Космічний моніторинг Землі», а й охоче бачив би їх та випускників різних комп’ютерних спеціальностей працівниками конструкторського бюро.