Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
стажування в Нідерландах

Шестеро студенток Інституту економіки та менеджменту, пройшовши тримісячне стажування в нідерландській бізнес-компанії Diamond FMS B.V., отримали унікальний досвід роботи, сертифікати й рекомендаційні листи для майбутніх роботодавців.

– Проект, у якому бере участь наш інститут у рамках співпраці між Львівською політехнікою та компанією Diamond FMS B.V., має свої переваги й особливості, – говорить в. о. завідувача кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва професор Ліана Чернобай. – Передусім бізнес-компанія інвестує в нові методи навчання у Львівській політехніці (провідні виші світу великої уваги в навчальному процесі надають практичному складнику). Під час дев’ятимісячного тренінґ-змагання, яке провадила компанія, наші студенти працювали над маркетинговими дослідженнями, бізнес-планами, демонстрували свою креативність. Унаслідок цього на стажування до Нідерландів обрали магістрів Ольгу Денисюк, Катерину Кухтяк, Христину Пістун та бакалавра Катерину Ільницьку. Магістри Ірина Марків та Олена Познякова проходили таке стажування в Україні. Ми ж продовжуємо проект і на наступному етапі плануємо залучити до нього нових студентів. За нашим задумом, вони працюватимуть у командах під керівництвом студентів-переможців першого етапу стажування. Хочу зазначити, що поряд із досвідченими студентами участь у тренінґ-змаганні брали спудеї першого-другого курсів, які знають англійську мову та мають добрі базові знання з економіки. До речі, на адресу керівництва Львівської політехніки надійшов лист від компанії Lely International N.V. з подякою за підготовку студентів.

За кордоном дівчата працювали парами: Катерина Кухтяк і Христина Пістун – у компанії Lely International N.V., а Катерина Ільницька й Ольга Денисюк – у компанії Diamonal FMS Ukraine.

– Із Христею ми не лише провадили маркетингове дослідження молочного ринку України, визначали, чи наша країна приваблива для компанії, а й отримали дуже хороший практичний досвід, який, без сумніву, матиме чималий вплив на наше професійне, соціальне й духове зростання, – уважає Катерина Кухтяк. – Ми побували на фермах (компанія виробляє робототехніку для автоматизації молочних ферм), навчилися поєднувати теорію з практикою, об’єктивно оцінювати стан речей, довідалися, як реально досягати цілей, незважаючи на різні перешкоди і проблеми. Водночас ми багато чого робили самостійно, що нам дуже імпонувало, адже в Україні є певні шаблони, яких у роботі треба дотримуватися.

– З Ольгою Денисюк я стажувалася в міжнародній консалтинговій компанії Elstan Grоup B. V., – каже Катерина Ільницька. – Ми брали участь в інформаційних зустрічах із представниками різних держав, відвідали чимало теплиць, працювали з програмними продуктами компанії, досліджували та аналізували кейси клієнтів підприємств. У колективі нас дуже підтримували, усі ставилися до нас об’єктивно, мотивували, хвалили за ідеї. Багато почерпнули й у спілкуванні з іноземцями, навчилися працювати в команді, провадити презентації, адаптовуватися до зовнішніх умов.

Олена Познякова стажувалася в компанії Diamonal FMS Ukraine (її офіс є в Україні), де разом із Іриною Марків змогла випробувати себе в різних напрямах роботи.

– Нас дуже підтримувала директор компанії Анастасія Ружина, яка вміло мотивувала до успіху, – ділиться враженнями Олена. – Я паралельно навчаюся ще в Польщі, тому завдяки керівникові компанії зуміла поєднати і стажування, і навчання. Робила презентації, готувала короткі описи різних змагань. Нині працюю над тим, щоб впровадити в нашому інституті програмні засоби цієї компанії для роботи з бухгалтерською звітністю, адже це допоможе інституту скеровувати роботу у правильне русло, аналізувати її, робити прогнози на майбутнє.

Дівчата отримали більше від очікуваного: розвинули свої професійні вміння, особисті якості, лідерські навички, навчилися усвідомлювати життєві цілі, виходити за межі власного комфорту, розуміти власні слабкі й сильні боки, стали впевненішими в собі. А ще чудово відпочили, ознайомилися з різними культурами, ставленням нідерландців до довкілля, використання своїх дуже обмежених ресурсів. На їхню думку, студенти-економісти вже тепер мають дбати про поповнення знань і навичок, шукати паралельні можливості для свого професійного зростання, не боятися брати участь у різних міжнародних проектах, стажуваннях в Україні і за кордоном. Це допоможе здобути неоціненні навички з економічного аналізу, маркетинґу, додасть упевненості на ринку праці.

Нагадаємо, 25 вересня в ауд. 209 IV навчального корпусу Львівської політехніки відбудеться зустріч із переможцями міжнародного конкурсу BootCamp 2016 та представниками компанії «Diamond FMS BV». Початок о 16:00.

стажування в Нідерландах стажування в Нідерландах стажування в Нідерландах стажування в Нідерландах