За матеріалами журналу «Конфликты и законы»
Ґданськ

Керівництво Ґданської політехніки у понеділок, 25 вересня, підписало угоди про співробітництво з представниками Львівської політехніки та Львівського національного університету імені Івана Франка. Вищі навчальні заклади мають намір, зокрема, втілювати у життя спільні наукові проекти у рамках програми «Горизонт 2020».

Як сказав ректор Ґданської політехніки професор Яцек Намєснік, його виш очікує, що підписані угоди дадуть позитивний результат на усіх рівнях – від обміну студентами та викладачами до спільних наукових і дослідницьких проектів.

На думку Яцека Намєсніка, угоди сприятимуть реалізації спільних проектів, а також «вони збільшать можливості, зокрема, під час пошуку коштів з програми «Горизонт 2020».

– Ми будемо більш конкурентоспроможними, співпрацюючи з міжнародними групами учених», – сказав ректор і додав: – Львівська та Ґданська політехніка працюють у дуже подібних ділянках.

За його словами, співпраця буде полягати у дослідженнях, пов’язаних із захистом довкілля, а також з інформатикою та у сфері телекомунікацій. «Українські вчені дуже сильні у цих ділянках», – підкреслив Намєснік. Професор бачить також широке поле співробітництва у машинобудуванні, будівництві доріг та мостів, а також в архітектурі. «Інститут архітектури Львівської політехніки є дуже сильним», – додав він.

Своєю чергою, проректор з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка» професор Наталія Чухрай зазначила, що для її вишу особливо цінним може бути, зокрема, досвід ґданських учених у морському будівництві.

– Львів далеко розташований від моря, але маємо декілька дослідницьких проектів, які ми виконуємо, наприклад, для Одеси, – сказала Наталія Чухрай.

На її думку, підписані угоди про співробітництво між вишами Польщі та України сприятимуть «активізації та інтернаціоналізації цих університетів».

– Наука може бути мостом, зв’язком між державами. Ми сусіди і ми зацікавлені у налагодженні добрих відносин з Польщею. Найважливішою є співпраця між людьми, між конкретними ученими, – сказала проректор Львівської політехніки, додавши, що на зустріч до Ґданська з нею приїхало багато молодих учених, котрі вже є професорами або згодом ними стануть.

– Співпраця дозволить поширювати знання. Вона допоможе нам пізнати польську науку і таким чином інтегруватися з європейською наукою, – переконана Наталія Чухрай. Вона теж сподівається на реалізацію спільних проектів не тільки у рамках програми «Горизонт 2020», але також програми «Еразмус+» та інших міждержавних проектів.

За словами консула України у Ґданську Лева Захарчишина, угоди можуть «поєднати польський та український науковий дослідницький потенціал та створити енергію, яка буде доданою вартістю».

– Спільно можемо створити молоду, спраглу до успіху команду, яка буде ефективнішою у конкуренції з школами, наприклад, в Німеччині та Франції, котрі вже не мають такої мотивації, яку маємо ми, – вважає консул.

Крім підписання угод, у Ґданській політехніці відбулася зустріч, у рамках якої представники польського вишу та окремих факультетів львівських університетів представили свій доробок та актуальні дослідницькі й наукові проекти. Гості з України відвідали також лабораторії Ґданської політехніки.