Політехніки на сторожі енергетичної безпеки України: в Університеті відбулася традиційна міжнародна конференція

Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»
на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні»

Що два роки у Політехніці відбувається традиційна Міжнародна конференція «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні». 4 квітня такий захід Інститут енергетики і систем керування організував уже вдесяте.

За словами голови пленарного засідання, завідувача кафедри ТТАЕ Михайла Семерака, з часу минулої конференції відбулися значні зміни в галузі енергетики, зокрема, ухвалили Енергетичну стратегію України на період до 2035 року («Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність»), відповідно до якої має відбутися істотна зміна енергетичної системи – заміна блоків атомної енергетики.

– Сьогодні атомна енергетика забезпечує 60% української енергії. До 2050 року заплановано замінити всі атомні станції новими реакторами, що забезпечить гнучку систему енергопостачання. У цьому напрямі нетрадиційні джерела енергії будуть дуже актуальні, – наголосив голова.

Тематика конференції – доволі широка. Науковці обговорювали питання вітроенергетики, біомаси, сонячної та геотермальної енергій, енергоощадливості. Також йшлося про роль регіональної енергетики у забезпеченні енергетичної безпеки України, екологічні аспекти енергозбереження та інше.

– Уже понад 200 років Політехніка не стоїть осторонь важливих для Української держави й економіки питань, які може розв’язати наука. У рамках цієї конференції ми активно співпрацюємо з науковцями й практиками з Польщі, Молдови, Білорусі, Німеччини. Тематика конференції актуальна на національному рівні – це доводять присутні тут представники влади. Енергобезпека визначає економічну безпеку і незалежність України, – сказала у вітальному слові проректорка Наталія Чухрай.

Серед поважних гостей, що взяли участь у конференції – керівник представництва Польської академії наук у Києві Генрік Собчук, начальник управління енергозбереження ЛОДА Андрій Якубовський, народний депутат України Ігор Васюник. Останній розповів про роль конференції в українській енергетичній політиці:

– Започаткувавши цю конференцію у далекому 1999 році, ви заклали основу зеленої енергетики в Україні. Можливо, тоді ви мислили нетрадиційно, але далекоглядно і стратегічно. Усі ці напрацювання увійшли до законів та нормативних актів України – національної енергетичної стратегії, «Зеленого тарифу», ратифікації Паризької угоди і багатьох інших. 2019 року запрацювали генерувальні потужності на 861 мегават відновлюваної енергетики. Напевно, це невисокий показник для великої України, але це вагомий доказ того, що Україна правильно рухається у напрямі альтернативної енергетики.

Генрік Собчук розповів присутнім про особливості співпраці Української та Польської академій наук і запросив наших науковців до активної кооперації, запевнивши, що польські колеги радо вітають такі пропозиції.

на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні» на конференції «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні»