Професора Володимира Скороходу обрано директором Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Герб Львівської політехніки

10 грудня цього року відбулися збори трудового колективу Інституту хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніка». На порядку денному було одне питання – вибори директора інституту. Головував на зібранні колишній очільник навчально-наукового підрозділу професор Йосип Ятчишин, який плідно працював на цій посаді впродовж 25 років. Саме він запропонував обрати директором інституту професора Володимира Скороходу.

На виборах альтернативи кандидатові не було. Він виступив зі стислою і конкретною програмою подальшого розвитку інституту. Але перед тим відзначив певні досягнення колективу. Цього року інститут не лише повністю виконав державне замовлення із набору студентів, а й уперше набрав порівняно велику кількість студентів-комерційників (понад 25 відсотків державного замовлення). На переважній більшості кафедр сформовані потужні наукові школи, які очолюють відомі в Україні вчені. Щороку працівники Інституту захищають в середньому 3–5 докторських і 10–12 кандидатських дисертацій. Разом з тим, зауважив професор Володимир Скорохода, слід неухильно підвищувати якість, вагомість та ефективність наукових досліджень, збільшувати кількість угод та контрактів із залучення позабюджетних джерел фінансування. Необхідно також проводити постійний моніторинг виробничих проблем підприємств хімічних галузей для виконання госпдоговірних робіт.

Промовець розповів, що цієї осені він відвідав низку підприємств хіміко-технологічного профілю на Львівщині та Івано-Франківщині і зробив висновок, що вони починають нарощувати своє виробництво і потребуватимуть фахівців-хіміків. Постає надзвичайно актуальна проблема набагато ефективнішої профорієнтаційної роботи. До неї мають долучатися усі в інституті незалежно від займаних посад. Повинні вести таку роботу і студенти у своїх школах під час канікул.

Кандидат на посаду очільника інституту також схвально оцінив ініціативу кількох кафедр щодо організації та проведення різних видів практик на провідних підприємствах Євросоюзу. Він вважає за необхідне створити умови для організацій філій кафедр на провідних підприємствах відповідних галузей, що суттєво підвищить рівень практичної підготовки фахівців, дасть змогу майбутнім випускникам краще ознайомитися з видами професійної діяльності, а працедавцям – прозоро і усвідомлено обирати собі молодих виробничників. Такі філії колись були на окремих кафедрах, і вони себе добре зарекомендували – тому потрібно їх відродити.

Одне із важливих завдань, викладених у програмі претендента, – проведення організаційної роботи із залучення до структури Львівської політехніки упродовж 2016–2017 років Калуського хіміко-технологічного коледжу. Це дасть змогу постійно поповнювати контингент студентів кращими випускниками цього навчального закладу, які чітко зорієнтовані на навчання і подальше працевлаштування за спеціальністю «Хімічні технології та інженерія».

Під час обговорення учасники зборів відзначали велику працездатність, організованість, обов’язковість професора Володимира Скороходи, а ще – його порядність і надійність, спокійний, врівноважений характер. Як сказав професор Станіслав Воронов, колектив дає йому великий кредит довіри.

Професор Йосип Ятчишин наголосив, що майбутній директор, мабуть, ще не до кінця усвідомлює, що на нього чекає, очевидно, маючи на увазі наступну реорганізацію кафедр у зв’язку з новим переліком спеціальностей.

Відбулося таємне голосування. Учасники зборів отримали 248 бюлетенів. Лише двоє проголосували «проти» кандидатури професора Володимира Скороходи, який на завершення подякував колективу за довіру, жартома додавши: «Тих, хто голосував «проти», запрошую на розмову. Уважно вислухаю критичні зауваження і врахую у подальшій роботі».