Університет відновив переговори з мерією Вроцлава щодо павільйону пам’яті розстріляних львівських професорів

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
павільйон пам’яті розстріляних львівських професорів

У липні цього року минає 75 років від часу розстрілу нацистами групи професорів Львова на Вулецьких пагорбах. Нагадаємо, що, крім уже відкритого пам’ятника невинно убієнним ученим, комплексним проектом Інституту «Містопроект» (проект затверджено виконавчим комітетом Львівської міської ради) було передбачено, зокрема, спорудити інформаційно-музейний павільйон. Цілком закономірно, до цієї шляхетної справи долучилась і Львівська політехніка. Адже трагедія сталася на території, де нині розташоване студентське містечко Університету і паркова зона міста.

Як відомо, 2016 року польське місто Вроцлав здобуло статус культурної столиці Європи. Ця обставина до певної міри спонукало місцеву мерію повернутися до питання спорудження інформаційно-музейного павільйону. Воно, зокрема, було обговорене на зустрічі мерів Вроцлава та Львова Рафала Дуткевича й Андрія Садового, який нещодавно був гостем на урочистостях з нагоди відкриття у Вроцлаві вулиці Львівської.

Днями на запрошення польської сторони місто відвідав проректор з навчально-виробничої роботи Львівської політехніки Володимир Крайовський. Він мав зустріч із мером Рафалом Дуткевичем та його заступником. Сторони домовилися, що керівництво Вроцлава невдовзі зустрінеться з президентом PKO Bank Polski SA Збігнєвом Ягелло щодо фінансування спорудження цього об’єкта.

Володимир Крайовський нагадав, що два роки тому ректор Львівської політехніки, голова Ради ректорів Львівщини професор Юрій Бобало мав зустріч у Львові з паном Ягелло. Тоді було домовлено, що банк виділить на ці роботи майже 2 мільйони злотих. Не виключено, що ця сума буде дещо мінімізована з огляду на прагнення відмовитися від деякого дороговартісного мультимедійного обладнання у павільйоні.

Натомість польська сторона вважає за доцільне створення кращих умов для туристів, які мали б змогу перепочити там. Очевидно, комунальні витрати, забезпечення павільйону обслуговуючим персоналом візьме на себе Львівська політехніка. Передбачено, що 3 липня цього року – в день ушанування пам’яті загиблих – на місці спорудження музейного об’єкта буде закладено камінь, що започаткує це будівництво.

Ми поцікавився у Володимира Крайовського, скільки часу необхідно для спорудження й відкриття павільйону в разі повного фінансування об’єкта? На думку проректора, для цього цілком би вистачило року. До липня 2017 року інформаційно-музейний павільйон міг би прийняти перших відвідувачів.

павільйон пам’яті розстріляних львівських професорів павільйон пам’яті розстріляних львівських професорів