Працівники та випускники кафедри архітектури та реставрації створили 3D-модель втраченого костелу Сакре-Кер у Львові

Кафедра архітектури та реставрації Львівської політехніки
3d-вимірна модель костелу

На кафедрі архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки створили макет і тривимірну модель втраченої нині сакральної споруди – костелу монастиря Сакре-Кер у Львові, яка розташовувалась на площі Святого Юра. Роботу виконали на замовлення громадської організації «Асоціація випускників університету». Над проєктом під керівництвом завідувача кафедри, професора Миколи Бевза працювали аспірант Ілля Литвинчук, доцент Максим Ясінський та випускниця кафедри АТР Наталія Рязанова.

Ця будівля є одним із перших сакральних об’єктів, збудованих у Львові в стилі історизму, зокрема неоготичного спрямування, у 1859–1861 роках за проєктом місцевого архітектора Вінцента-Равського-старшого.

Згромадження Сакре-Кер було засновано у Франції у 1800 році, а у Львові відкрито сестрою Марі де ля Круа у 1841 р. з ініціативи латинського священика єзуїта Фредеріка Рінна за підтримки намісника Галичини князя Фердинанда д’Есте та львівського католицького архієпископа Францішека Піштека. Їхньою метою було виховання дівчат вищих шкіл та поширення культу Серця Ісуса.

Будівлю костелу знищено у 1970 році під час будівництва їдальні та корпусів Політехнічного інституту.

3d-вимірна модель костелу. Автор – Наталія Рязанова 3d-вимірна модель костелу. Автор – Наталія Рязанова Надрукований з PLA готовий макет Надрукований з PLA готовий макет. Архівні креслення авторства В. Равського-старшого з книги Jan K. Ostrowski (red. nauk.) «Kościoły i klasztory Lwowa z wieków XIX i XX. Część I, tom 12. Materiały do Dziejów Sztuki Sakralnej». Kraków, 2004.