Театральне мистецтво вражає: студенти ІКНІ та ІАРД із завідувачкою катедри української мови побували на виставі

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з відвідин театру

Невід’ємною частиною освітнього процесу на катедрі української мови Національного університету «Львівська політехніка» вважають культурно-просвітницьку діяльність. Отож викладачі катедри активно долучають молодь до культурно-мистецьких заходів, які численно відбуваються у Львові. Важливою подією театрального життя стали гастролі Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка з «Голгофа. Містерія непокори». Відвідавши зі своїм викладачем, завідувачкою катедри української мови Зоряною Куньч, це театральне дійство, студенти другого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій та Інституту архітектури й дизайну поділилися своїми враженнями.

Кирило Сидор: «Українське театральне мистецтво знову здивувало і вразило мене своєю новою виставою «Голгофа. Містерія непокори», представленою Тернопільським академічним обласним українським драматичним театром. Це не просто театральна постанова, а справжня містерія, яка відкриває перед глядачами дивовижну історію життя та боротьби Патріарха Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого. Її сюжет, базований на архівних документах та мемуарах самого Йосифа Сліпого, передає глибокі страждання та велич духу українського народу в часи важких випробувань. Мене вразила не лише майстерність акторів, а й відмінна режисерська робота, яка дозволила передати атмосферу того часу та реалістично відобразити події на сцені. Кожна сцена, кожен образ, кожен момент вистави переповнений сенсом та значенням».

Марія Чаус: «Голгофа. Містерія непокори» – це вистава, яка залишає глядачів під неймовірним враженням і змушує задуматися про важливі аспекти правди, справедливости. Варто відзначити роботу актора, який зіграв роль Йосифа Сліпого під час ув’язнення, Олександра Папуша. Він, на мою думку, зумів втілити той невимовний біль та страждання, через які доводилось проходити Патріарху, коли він бачив, як його народ та церква гине під залізним чоботом радянського тоталітаризму».

Вадим Герасименко: «Вистава «Голгофа: Містерія непокори» передає історію Йосифа Сліпого на трьох етапах його життя: в дитинстві, в юності та старості. Через образ цього сильного чоловіка ми пізнали, як радянська влада придушувала український дух, якими випробуваннями довелося йому пройти, і як він, незважаючи на все, виживав і продовжував боротися за свої ідеали. Ця вистава залишила в мені не лише незабутні враження від акторської майстерности та режисерського таланту, а й глибокий слід у серці, нагадуючи про важливість боротьби за свої ідеали та невід’ємну роль сім’ї в житті кожного з нас».

Анна Боднар: «На прикладі історії реальної людини маємо усвідомити, що все можна подолати. Головне – вірити. Це надихає, тому що багатьом із нас у цей час потрібен поштовх, аби не здаватись. Таким прикладом є життя головного героя вистави – Йосифа Сліпого. Ця вистава змушує замислитись, наскільки є важливою віра в найскладніші часи. Вона показує, як сила духу людини може подолати навіть найтяжчі випробування. Це спонукає переосмислити власні цінности та переконання».

Владислав Когут: «Тема вистави, її актуальність у сучасному світі, де віра та непокірність часто зазнають випробувань, робить «Голгофу» надзвичайно важливою та потужною виставою. Тут вдало наведено аналогію подій тих часів та сьогодення, війни, людських страждань та страху, прагнення жити та небажання приклонятися перед злом. Ця вистава залишає глядача з глибокими роздумами про суть людської долі, мужности та віри».

Фото з відвідин театру Фото з відвідин театру