30 квітня відбувся 1-й семінар з формування національного консенсусу щодо відкритої науки проєкту Open4UA

Олександр Березко, координатор проєкту Open4UA
On April 30, the 1st National consensus on open science workshop of the Open4UA project project took place

30 квітня на платформі Zoom відбувся 1-й семінар з формування національного консенсусу щодо відкритої науки проєкту Open4UA. На семінар зареєструвалося понад 300 вчених, освітян та громадських діячів з усіх регіонів України та з-за кордону. Також усі бажаючі мали змогу долучитися до прямої тансляції семінару на Facebook.

Спочатку до учасників заходу звернувся з вітальним словом Денис Курбатов, заступник Міністра освіти і науки України, який наголосив на важливості відкритої науки для розвитку української вищої школи та дослідницької системи, адже сьогодні це один із найважливіших трендів в ЄС та світі. Особливе значення мають дослідницькі дані, оскільки ефективна роботи з ними може допомогти у подоланні глобальних викликів, таких як пандемія коронавірусу. Україна також знаходиться на шляху впровадження відкритої науки. Зокрема, нова методика атестації наукових установ та закладів вищої освіти, розроблена МОН, вже містить її елементи. Ця новація є прогресивною і спровокувала конструктивну дискусію в українській науковій спільноті, що дасть змогу спільно напрацювати відповідні рішення та стандарти.

Після цього Олександр Березко, координатор проєкту Open4UA, коротко окреслив перспективи впровадження відкритої науки в Україні та розповів про результати роботи консорціуму проєкту. Зокрема, були представлені комплексні рекомендації щодо реформ із впровадження відкритої науки та оцінювання наукової діяльності в Україні, до роботи над якими долучилися вчені зі Словенії, Нідерландів, Бельгії та інших країн. По закінченню презентації відбулась сесія запитань та відповідей.

У другій частині семінару Григорій Мозолевич, генеральний директор Директорату розвитку науки МОН, презентував нову методику атестації наукових установ та закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності. Ця методика нещодавно була запропонована до громадського обговорення. Команда Open4UA брала участь у розробленні методики та залучила іноземних експертів до цього процесу. Презентація викликала жваве обговорення серед учасників семінару, що дало змогу краще зрозуміти її нюанси та потенційний вплив на систему науки в Україні.

Цей захід є першим із серії шести онлайнових семінарів проєкту Open4UA, які відбуватимуться щопівроку і покликані стати платформою для формування всеукраїнської мережі експертів та ентузіастів відкритої науки та сприяння прогресу в цьому напрямку. Семінари є важливим каналом поширення результатів проєкту й отримання зворотнього зв’язку від української академічної спільноти та інших стейкхолдерів для спільного формування бачення розвитку відкритої науки в Україні.

 

Запис прямої трансляції семінару на YouTube.