Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Зенон Готра та його колеги працюють над створенням мікроелементів нанорозмірних структур

Йдеться про велику комплексну роботу «Енергоефективні світлодіодні освітлювальні системи». На здобуття Державної премії України у галузі науки і техніки 2016 року її висунула вчена рада Інституту фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова НАН України.

До авторського колективу увійшли доктор технічних наук В.М Сорокін, кандидати технічних наук А.В. Рибалочка і В.І. Корнага, доктор технічних наук, завідувач кафедри електронних приладів Національного університету «Львівська політехніка» З.Ю. Готра, кандидат медичних наук, провідний науковий співробітник ДУ «Інститут медицини праці НАМН України» В.Г. Мартиросова, генеральний директор ТОВ «Екта-Пром» І.І. Пастух, генеральний директор ТОВ «Об’єднання світлотехнічних підприємств Корпорація «Ватра», президент ТОВ «Світлодіодні технології України» Г.І. Нікітський. Кандидатуру професора Зенона Готри у складі авторського колективу затверджено ухвалою Вченої ради Львівської політехніки.

Про актуальність і значимість цієї праці може засвідчити той факт, що ще 2008 року розпорядженням Кабінету Міністрів України було схвалено концепцію державної цільової науково-технічної програми «Розробка і впровадження енергозберігаючих світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі».

Нинішня розповсюджена технологія освітлення базується наразі на використанні ламп розжарювання. При цьому лише 5–7% електроенергії, яка споживається такою лампою, перетворюється на світло, решта трансформується у тепло та інші види випромінювання. Альтернативою лампам розжарювання за останні 10 років стали компактні люмінісцентні лампи, енергетична ефективність яких у 2,5–3 рази вища. Але такі лампи, незважаючи на значну енергоекономічність, є вакуумними і містять ртуть. Це має негативні екологічні наслідки. Застосування твердотільних світлодіодів дає змогу значно зменшити витрати електроенергії для освітлення, підвищити екологічну безпеку, спростити створення автоматизованих систем керування мережами освітлення та світлосигнальною апаратурою.

За розрахунками фахівців, заміна в Україні 30% ламп розжарювання на світлодіодні джерела світла дасть змогу заощадити майже 13,8 мільярда кіловат-годин електроенергії на рік та зменшити викиди в атмосферу 7,8 млн. тонн вуглецю.

У роботу, висунуту на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки, включено результати фундаментальних та прикладних досліджень. Нині реалізують низку пілотних проектів, зокрема з освітлення автомобільних доріг, вулиць парків, об’єктів житлово-комунального господарства, станцій метрополітенів, художньої-декоративного освітлення та підсвічування будинків, пам’ятників та архітектурних споруд.

Ми поспілкувалися із номінантом на премію – завідувачем кафедри електронних приладів, доктором технічних наук, почесним професором Львівської політехніки Зеноном Готрою – і попросили розповісти про його внесок у колективну працю.

За його словами, він займається розробкою новітніх світлодіодних приладів на основі органічних з’єднань, так званих оледів. Якщо світлодіодні освітлювальні прилади на основі неорганіки, які нині широко застосовуються, випромінюють світло точково, то органічні дають світло з поверхні цілої площі.

Зенон Готра та його колеги працюють над створенням мікроелементів нанорозмірних структур. Це – надзвичайно перспективний напрям світової науки. Скажімо, у Німеччині за останні 10 років на дослідження оледів витрачено майже 100 мільйонів євро. Значні кошти на цю мету виділяють уряди США, Китаю, Південної Кореї та інших країн. Справжнім проривом в електроніці й електротехніці стане отримання органічних світлодіодних приладів, які випромінюють біле світло.

З цієї тематики під керівництвом професора Готри троє науковців захистили кандидатські дисертації і троє – докторські. А назагал він виплекав 55 кандидатів і докторів наук.

Зенон Готра та його колеги працюють над створенням мікроелементів нанорозмірних структур Зенон Готра та його колеги працюють над створенням мікроелементів нанорозмірних структур Зенон Готра та його колеги працюють над створенням мікроелементів нанорозмірних структур