МІОК Львівської політехніки
на виставці Зіни Гаврилюк

20 травня 2016 року академічна спільнота політехніків, гості нашого міста зібралися в одному з найкрасивіших залів – у приміщенні старої бібліотеки Львівської політехніки, щоб вшанувати пам’ять Тараса Шевченка виставкою художніх робіт Зіни Гаврилюк.

Аматор-художник, емігрантка, що 18 років живе у Празі, не розгубила свого українства, а знайшла в собі силу, щоб творити й утверджувати себе і свій рідний край на чужій землі, яку називає своєю другою Батьківщиною.

Художні роботи Зіни Гаврилюк, писані серцем і душею, зачаровують своєю простотою і, водночас, глибоким філософським змістом. Шевченкове слово трансформується у візуальні образи, глибокі, сповнення власних відчуттів і переживань. Художниця тонко відчуває поетичне слово, про що свідчить також ілюстрована нею збірка українського поета Станіслава Чернілевського «Чеський зошит», яку поет творив у Чехії, перебуваючи на лікуванні після важкого поранення на Майдані.

«Вогонь запеклих не пече…». Ці Шевченкові слова фактично стали основною ідеєю заходу, як свідчення незламності українського духу, нескореності нашого народу, його духовної живучості.

Про це на зустрічі говорили:

  • Зеновія Філіпчук, директор Народного музею Тараса Шевченка Львівського палацу мистецтв;
  • Станіслав Чернілевський – Герой Майдану, український поет, режисер художнього кіно, кіносценарист з Києва;
  • Володимир Венчак – Герой Майдану, директор Роздільського державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка», який після важкого поранення лікувався у Чехії;
  • Ігор Калинець – поет, громадський діяч, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка;
  • Ірина Ключковська – директор МІОКу, модератор зустрічі;
  • Зіна Гаврилюк – українська художниця з Праги, волонтер українських справ.

Приємно, що на відкриття виставки завітали Юрій Бобало, ректор Львівської політехніки, Роман Яців, проректор Львівської Академії мистецтв, Лілія Жук, начальник науково-дослідної частини Львівської політехніки, Надія Любомудрова, заступник голови Товариства «Просвіта», численні гості нашого міста, родичі Зіни Гаврилюк з Мелітополя, Києва, Тернопільщини та Івано-Франківщини.

на виставці Зіни Гаврилюк на виставці Зіни Гаврилюк на виставці Зіни Гаврилюк на виставці Зіни Гаврилюк на виставці Зіни Гаврилюк на виставці Зіни Гаврилюк на виставці Зіни Гаврилюк