МІОК Львівської політехніки
Герб Львівської політехніки

Ірина Ключковська, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», увійшла до складу робочої групи Міністерства освіти і науки України з розроблення Плану заходів МОН щодо підтримки та розвитку українського шкільництва за кордоном на 2016–2020 роки (наказ МОН від 25 травня 2016 року № 570).

8 червня 2016 року Ірина Ключковська взяла участь та виступила з доповіддю на засіданні робочої групи, яке відбулося під керівництвом Міністра Лілії Гриневич. Лілія Михайлівна визначила ключові напрями, зазначивши, що підтримка українського шкільництва має стратегічне значення, враховуючи нинішню ситуацію в Україні, вона є також важливою з погляду формування позитивного іміджу України у міжнародній спільноті. На думку Міністра, окремим модулем у Плані слід прописати питання, пов’язані з українською мовою як іноземною, зокрема вироблення стандартів, сертифікацію, ліцензування та створення Центру сертифікації знань. «Україна має розробити міжнародно визнаний екзамен з української мови та методичне забезпечення для вивчення української мови як іноземної», – зазначила Лілія Михайлівна.

Виступ Ірини Ключковської

У роботі засідання взяли участь Павло Хобзей, заступник Міністра, Оксана Винницька, Голова Світової Координаційної Освітньо-Виховної Ради СКУ. Члени робочої групи прийняли пропозиції МІОКу щодо необхідності розробки Концепції розвитку українського шкільництва за кордоном та уповноважили колектив МІОКу розробити цей документ.