Божена Іваницька, кафедра ЖЗМК Львівської політехніки
Музей давньої української книги

Журналісти першого курсу Національного університету «Львівська політехніка» відвідали Музей мистецтва давньої української книги – книгознавчий музей і дослідний центр у Львові, самостійний відділ Львівської галереї мистецтв.

Музей мистецтва давньої української книги, або Музей книги, був відкритий у грудні 1977 року в приміщенні церкви Онуфрієвського монастиря у Львові. Львів – місто, яке по праву можна називати колискою українського книгодрукування, адже саме тут у далекому 1574 році Іван Федорович надрукував «Апостол» – книгу, яка стала першою точно датованою друкованою книгою в Україні.

Історія виникнення книги, довгий і цікавий шлях її розвитку від рукописної до друкованої, долі Йогана Ґутенберґа, Франциска Скорини, Івана Федоровича, таємниці та легенди старовинних книжок – все це (і не тільки це) в експозиції Музею.

Збірка Музею нараховує близько 12 тис. експонатів, серед яких рукописні та стародруковані книги, гравюри, екслібриси, старовинні карти та друкарські верстати XVII століття. Завітавши до Музею можна оглянути факсимільну копію Пересопницького Євангелія, Апостол, Буквар та Острозьку Біблію Івана Федоровича, Требник Петра Могили, гравюри видатних українських та європейських майстрів. А інтер’єр друкарні XVII століття перенесе вас у добу Середньовіччя. Від 1997 року Музей знаходиться за адресою вул. Коперника, 15а.

Музей книги Музей книги Музей книги Музей книги Музей книги