Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus»

У Львові 24 – 26 листопада відбувся VI Міжнародний молодіжний науковий форум Litteris et Artibus, який організували молоді науковці Львівської політехніки.

Litteris et Artibus – добра платформа для комунікації і професійного розвитку молодих учених, актуальних дискусій і репрезентації власних напрацювань, обміну досвідом та ідеями. Так охарактеризувала масштабний форум на відкритті у Будинку вчених проректор Львівської політехніки з наукової роботи Наталія Чухрай. На пленарному засіданні виступили іноземні гості Артур Бадида з Польщі та Юлія Банюкевич із Литви (з ними згодом познайомимо читача), а також наймолодший доктор наук в Україні Ольга Броварець із Києва та львівські політехніки – доктор технічних наук Галина Клим, голова Ради молодих учених вишу Олександр Березко. Короткий мотивуючий виступ мав і Володимир Семенишин, віце-президент компанії SoftServe.

Цей науковий фестиваль – це мікс різних дослідницьких тематик і форматів роботи (доповіді, круглі столи, постерна секція), що робить захід динамічним і цікавим. Нині під парасолькою Litteris et Artibus – аж 9 конференцій за різними актуальними напрямами, як комп’ютерні науки та інженерія, екологія й туризм, інженерна механіка і транспорт. Форум є мультидисциплінарним: наприклад, можна почути про проблему забруднення повітря та його вплив на здоров’я, потім про особливості спонтанного точкового мутагенезу, а тоді, скажімо, про гендерні стереотипи у турецьких серіалах… А формат постерної секції дозволяє безпосередньо випитати в авторів про їхні розробки. Скажімо, на VI конференції «Енергетика та системи керування 2016», до якої цьогоріч долучилися лише політехніки (підготували 17 статей і стільки ж презентацій-постерів), можна було довідатись найактуальніше про системи генерування і транспортування електроенергії й системи автоматичного управління в промисловості, напрацювання в галузях електротехніки, електромеханіки, теплоенергетики.

VI Litteris et Artibus мав би посприяти дальшій співпраці молодих науковців: було оголошено про новостворені наукові команди в кожному ННІ Політехніки, що мають за мету шукати партнерів для кооперації. В ІЕСК такі команди є на різних кафедрах, скажімо, молоді науковці кафедри АТХП мають добрі напрацювання в напрямі витратометрії, зокрема вимірювання витрат кількості природного газу і плинних енергоносіїв (керівник напряму професор Євген Пістун), тож, певен голова бюро секції РМВ ІЕСК, доцент кафедри АТХП Роман Федоришин, партнери для спільних проектів знайдуться неодмінно.

Під час форуму РМВ Політехніки уклала угоду про співпрацю із фундацією Manus із Вроцлавської політехніки, що вже понад 20 років займається підтримкою студентів, аспірантів, науковців (перша робота, підприємництво, консалтинг щодо фінансування й організації проектів тощо). Представник фундації, польський науковець Войцех Водо розповів:

– Ми хотіли б співпрацювати в таких напрямах, як обмін науковим досвідом і знаннями, спільна участь у програмах наукових грантів, стипендій, академічного обміну, адже процес інтернаціоналізації дає можливості молодим науковцям їхати за кордон, набувати досвід і повертатися до свого університету. Наша угода про співпрацю є загальною платформою, яка вже в динаміці, в процесі формування наукових інтересів молодих науковців, дозволить думати про конкретнішу кооперацію. Але ми вже говорили між собою, що було б добре сфокусуватися на високих технологіях, як інформаційно-комунікаційні технології, і також на дослідженнях космосу, адже це дуже цікавий тренд, який потребує залучення фахівців із різних сфер, включаючи біологію, фізику, хімію, медицину, соціологію, архітектуру, інженерію.

Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» Шостий молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus»